В знак на признателност и по случай 143-ата годишнина от

...
В знак на признателност и по случай 143-ата годишнина от
Коментари Харесай

Областният управител Анатоли Станев почете годишнина от смъртта на Любен Каравелов

В знак на благодарност и по случай 143-ата годишнина от гибелта на Любен Каравелов регионалният шеф на Русе Анатоли Станев постави цветя пред паметника на поета-революционер, както и на гроба му в крайдунавския град

Политическата активност на Каравелов е значима част от националноосвободителната битка на българите. Чрез своите дейности той се трансформира в вечен народен воин, пораждащ почитание и удивление. Каравелов е роден в Копривщица, основател и ръководител е на Българския революционен комитет в Букурещ. Издава списания и вестници с просвещенска устременост. Оставя значимо завещание в областта на културата, литературата, лексикографията, политическата история и нумизматиката. Умира от туберкулоза в Русе в първите месеци след Освобождението.

Сред целите на регионалния шеф Анатоли Станев ще бъде и развиването на културата, както и съхраняването на родовата памет. Той се надява именитата печатница на Любен Каравелов в Букурещ да бъде възобновена като културен център, обявиха от регионална администрация. Солаковият хан е издигнат през 1859 година от братя Солакулу от Свищов и дълги години е бил огнище на българското революционно дело. От повече от 60 години обаче този исторически център на българското възрождение, който през днешния ден е Европейски културен институт, тъне в давност и съсипия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР