В здравна комисия беше внесен за обсъждане законопроект от ПП-ДБ,

...
В здравна комисия беше внесен за обсъждане законопроект от ПП-ДБ,
Коментари Харесай

Маргарита Генчева от „Възраждане“: Няма да позволим да приемат закон, обвиняващ пациентите за неадекватните лекарски диагнози

В здравна комисия беше импортиран за разискване законопроект от ПП-ДБ, с който към наличните в закона за здравето 4 отговорности на пациентите, се дописват нови 8. Пациентите ще бъдат задължени да дават навреме достъп на медицинските експерти до цялата информация, по отношение на неговото здравословно положение, с която разполага.

Включително точни и изчерпателни данни при снемането на анамнеза, данни за извършени досега диагностични и лечебни действия, диспансеризация, одобрявани лекарствени артикули, рисковите фактори, свързани със болестта и други, както и осъществените досега волеизявления по отношение на здравната помощ.

„ Този набор от отговорности е неуместен! Той не може да бъде прибавен по отношение на здрав човек, още по-малко по отношение на пациент. Вменяването на тези отговорности може да провокира съществени усложнения за огромна част от тях, евентуално и риск за здравето му, в случай че той не е кадърен или не е в положение да извърши преценката, която му се вменява в обвързване. ", сподели националният представител от „ Възраждане " и член на здравната комисия Маргарита Генчева.

Отделно стана ясно, че за неспазването на всички законови условия е планувана и глоба.

„ Очевидно, задачата на тези промени не е да се облекчи ситуацията на пациентите. Напротив. Прозрачен е опита да бъде трансферирана отговорността за неправилна или несъответстваща диагностика или лекуване върху пациента и в последна сметка рискът от нарушение на неговите права е доста висок. ", добави още тя.

От „ Възраждане " оспориха препоръчаните текстове при разискването им в комисията, водени от разбирането, че българският пациент има потребност от доста повече внимание и доста повече грижа, вместо вменяване на нови отговорности.

„ Ние сме срещу пациентът да бъде отговорен по тази причина, че се е разболял, или за несъответстващата му диагноза и следващо лекуване. Ще се противопоставим на всеки опит да бъдат натоварени пациентите с препоръчаните несъответстващи отговорности. ", сподели в умозаключение Маргарита Генчева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР