В затворения град Северск руският държавен концерн “ създава бъдещето

...
В затворения град Северск руският държавен концерн “ създава бъдещето
Коментари Харесай

Иновативен проект може да осигури на Русия лидерството в атомната енергетика

В затворения град Северск съветският държавен тръст „ “ основава бъдещето на нуклеарната енергетика, написа Die Welt. Преди 25 години там се създава плутоний за руската и по-късно съветската стратегия за нуклеарно оръжие. През 50-те години, съгласно разкритите архиви, Северск е бил в американския лист с цели за нуклеарни удари. Днес тук работят четири централи на „ Росатом “, които създават нискообогатен уран за атомни електроцентрали. На мястото се съхраняват и радиоактивни боклуци. Според документите това дружество е акционерно сдружение, само че се охранява от армията. Северск е комбинация от „ руско завещание и държавния капитализъм на Путин “, изяснява създателят на публикацията Павел Локшин.

Именно тук се създава най-новият пробен безотпаден реактор „ Брест-300 “ с оловен охлаждащ сътрудник. Тя би трябвало да подсигурява, че Русия ще има водеща позиция в региона на нуклеарната енергетика през идващите десетилетия. „ Става въпрос за авторитет, геополитика и огромен бизнес “, изяснява вестникът. Ръководителят на „ Росатом “ Алексей Лихачов съобщи, че следва „ нова епоха “. Според него Русия е намерила „ метафизичен камък “ в региона на „ чистата и безвредна “ нуклеарна сила. Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси също поздрави Москва за този триумф.
 Напрежение сред Япония и Русия поради съветски военни учения Напрежение сред Япония и Русия поради съветски военни учения
Японското държавно управление следи от близко военната активност на Русия в граничещите с Япония райони, в това число Японско море, съобщи Кацунобу...

В Росатом планът се назовава „ Пробив “. Той би трябвало - нищо по-малко - да реши казуса с нуклеарните боклуци. Новият реактор ще може да употребява останки от суровините от личното си произвеждане, както и стандартни реактори, охладени с вода под налягане. Благодарение на новия вид гориво, което е примес от уран и плутониеви нитриди, „ Брест-300 “ е в положение да преработва силата в урановата руда на 99%, а не на 0,7%, както предшествениците си. В същото време той ще бъде извънредно безвреден, което изключва опцията за сходни бедствия като в Чернобил и Фукушима.

Днес „ Росатом “ възнамерява да построи или към този момент е построил реактори в Азия, Китай, Индия и Бангладеш. Атомни електроцентрали с съветски дизайн има в Египет, Иран, Турция, Беларус, Унгария, Словакия и Финландия. „ С сходни покупко-продажби Русия се обвързва със своите задгранични сътрудници в продължение на десетилетия, най-малко до края на живота на атомната електроцентрала “, изяснява Локшин. „ Брест-300 “ ще може да работи най-малко 60 години.

Ако тази технология потвърди своята успеваемост, тя няма да има съперници, защото на аналогичния план на американския предприемач Бил Гейтс TerraPower ще му трябват още доста години, с цел да доближи пробния стадий. Все още е в развой на създаване интернационалният термоядрен пробен реактор ITER във Франция, в основаването на който взе участие и Русия. В Москва споделят, че ще могат да изнасят новата технология още през 2030-те.

Това е упорит проект, само че специалистите са уверени, че по пътя към неговото осъществяване могат да зародят непредвидени компликации, както стопански, по този начин и механически, по-специално свързани с охлаждането и обезпечаването на сигурност. Но на хартия новият съветски реактор наподобява доста прелъстителен, признават специалисти.
 Путин и Си Цзинпин виртуално леят бетон в китайски АЕЦ Путин и Си Цзинпин виртуално леят бетон в китайски АЕЦ
Кремъл показва в изказване, че държавните глави предизвикват работа по изтичане на бетон в нови блокове на атомните електроцентрали Тянва...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР