В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе

...
В юридическите среди преобладаваше становището, че Конституционният съд ще вземе
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Лековато е да се иска отстраняване на главния прокурор с изрезки от вестници

В юридическите среди преобладаваше мнението, че Конституционният съд ще вземе тъкмо това решение. Това сподели за БНР проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър и дълготраен учител по конституционни право.

„ В правото, както и в геометрията, има симетричност. Системно несъблюдение на служебните отговорности или тежко нарушаване, както и дейности, уронващи престижа – това не са дейности, безусловно свързани с директните функционалности на основния прокурор, а в това число в неговия персонален живот, изявления пред медиите и така нататък Доста необятно е полето на преценка. Очевидно е, че този, който желае премахване, би трябвало да бъде деен, не може да бъде въздържан. Трябва да аргументира своето искане за отстраняването на основния прокурор “, добави още проф. Киров.

Предполагам, че в Министерството на правораздаването има класьори с нужната информация, която да служи като доказателствено средство в процедурата ва премахване на основния прокурор. Не ми харесва методът - сигнали на жители, сигнали на неправителствени организации - това беше декларирано. Ако с отрязъци от вестниците се цялостни тази директория или класьор в Министерството на правораздаването, на мен ми се коства, че прекомерно лековато ще се подходи към тази извънредно значима процедура. Твърденията на министъра би трябвало да бъдат солидни и да има съответните доказателства, тъй като в България всеки може да упрекна всеки в най-смъртните грехове “, разяснява проф. Пламен Киров.

„ Главният прокурор е прав ненапълно, тъй като и законодателната, и изпълнителната власт са политически управляващи. Важно е обаче, че салдото сред управляващите е обвързван с механизми за взаимно въздържане и съвместен надзор – един подобен механизъм е настояването за премахване. Това, което се разиграва в последните няколко месеца, а може би към този момент две години, тази политическа война, която се води сред основния прокурор и политически институции в страната, това не може да бъде изключено в едно политическо общество “, сподели проф. Киров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР