В югоизточната част на Европа се намира море, което в

...
В югоизточната част на Европа се намира море, което в
Коментари Харесай

Катастрофа: Украйна и Европа убиват Черно море с боклук - може ли да бъде спасено

В югоизточната част на Европа се намира море, което в продължение на десетилетия служи като боклукчийско кошче на района. Там са се изхвърляли земеделски и индустриални боклуци, тонове пластмаса. Днес Черно море е най-мръсното море в Европа. Но може ли да бъде избавено?

Сметището на град Батуми в Грузия се намира единствено на 300-400 метра от Черно море. Малка река минава край него. Боклукът пада в нея, а водите й го откарват непосредствено в морето. Всъщност, реките са най-големият източник на замърсяване на Черно море.

"Вече имаме притеснителни доказателства, че морският отпадък, който се мери в брой на плаващите предмети за квадратен километър, е съвсем двойно количество спрямо този в Средиземно море ", споделя Ярослав Слободник, участник в план за почивстване на морето, пред Би Би Си.

"Погледнете тук! Днепър цъфти! Това е резултат от фосфатите във водата ", споделя локален украинец. Торовете и аграрните боклуци, изхвърляни от Украйна в Днепър, карат водораслите в реката да цъфтят. Те лишават кислорода от нея и убиват останалите живи организми. Разбира се, откакто торовете се изхвърлят в реката, тя ги отнася към Черно море.

"Черно море позеленя. Не се предлага да плувате в него “, това са предизвестията, които валят от новинарските излъчвания в Украйна. Хората в Одеса са предизвестени да не плуват през по-голямата част от това лято.

"Водата на съвсем всички плажове не дава отговор на стандартите за непорочност “, споделя Елена Варетская от лабораторията на Здравното министерство в Одеса. Но множеството хора подминават рекомендацията и въпреки всичко се потапят в хладните води на Черно море. Според тях предизвестията са нелепости. Замърсяване няма.

Но учените, които обикалят из Черно море със своите кораби и изследват водата, споделят друго. Те употребяват уреди, които взимат проби от друга дълбочина, а датчиците мерят солеността, температурата и кислорода във водата.

"Притеснително е повишеното равнище на химикали във водата. Не очакваш такова нещо в морето, на 400 километра от брега. Хората си споделят, че всичко е наред, това е просто вода, не съм аз. Но след това открихме химикали във флората и фауната, в мидите, в рибата. А тях хората ядат в заведенията за хранене по целия свят ", изясняват специалистите.

В пробите, взети от дъното на морето, са открити микропластмаси. Цели райони от Черно море са оповестени за мъртви, защото там не могат да живеят организми.

"Това значи, че замърсяването не е единствено на повърхността. То към този момент е надълбоко в екосистемата “, споделя Виктор Коморин, морски откривател. Пробите откриват още кофеин, медикаменти и неразрешени опиати.

"Най-голямата заплаха идва от антибиотиците. Проблемът е, че бактериите, които също са тук, могат да станат резистентни към тези антибиотици. Лекарствата към този момент няма да работят. А казусът е доста сериозен. Хората към този момент умират от това “, споделя Петър Осуалд от института по околна среда в Словакия.

Дунав е най-голямата и също най-замърсената река в Европа. Тя изминава близо 3000 километра, преди да се влее в Черно море. Но Дунав е и източник на вяра, защото в последните години тя е обект на огромна акция по разчистване. А ограниченията, наподобява, работят. Европейският съюз харчи милиарди евро за пречиствателни станции край Дунав.

"Преди тези уреди да бъдат издигнати, повече от половината мръсна вода отиваше непосредствено в реката “, изяснява Габор Ленгуел, един от служащите в пречиствателната станция край Будапеща. Вече към 90 – 95% от водата се пречиства изцяло и се третира с химикали, преди да бъде пусната в Дунав.

А главен фактор за спасяването на Черно море е съхраняването на алената трева, наречена филофора. Някога тя е била в обилие. Но към този момент не е. Сега учените търсят доказателства, че филофората се завръща.

"Изглежда, че морето стартира да става по-здраво и спрямо предишни години, има повече филофора. Но не можем да се успокоим, тъй като екосистемата в морето е съществено повредена “, споделя специалистът от Украйна Александър Куракин.

Но учените са безапелационни, че Черно море се възвръща и в случай че сме деликатни, историята му, както и тази на Дунав, ще имат благополучен свършек.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР