В Япония започна противоречиво държавно погребение на убития бивш министър-председател

...
В Япония започна противоречиво държавно погребение на убития бивш министър-председател
Коментари Харесай

Започна държавното погребение на убития бивш японски премиер Шиндзо Абе

В Япония стартира спорно държавно заравяне на убития някогашен министър-председател Шиндзо Абе, като вдовицата му Акие внесе праха му в зала в Токио, където се събраха хиляди опечалени.

Облечена в черно кимоно, Акие придвижи пепелта в кутия, покрита с украсителен плат, в залата " Будокан ", до момента в който звучеше залп от 19 пушки в чест на убития някогашен министър председател.

Междувременно в японската столица се организират митинги против държавната погребална гала за някогашния японски министър председател Шиндзо Абе. Стотици излязоха по улиците, с цел да стачкуват против решението на държавното управление. В ръцете на доста протестиращи има плакати с надписи " Против държавното заравяне! ", " Отмяна на погребението! ". Полицията обкръжи някои деятели и се опита да ги изведе от тълпата встрани.

Абе умря, откакто беше атакуван, до момента в който приказва на избирателен протест в префектура Нара на 8 юли. Убиецът, 41-годишният Тецуя Ямагами, го простреля откъм гърба с неподготвено оръжие два пъти. Кремацията е осъществена на 12 юли.

Очаква се на погребението да участват 4500 хиляди души, в това число 34 държавни водачи и 14 някогашни държавни глави. За елементарните жители сутринта в парка до залата се отварят олтари, където искащите могат да поднесат цветя и да почетат паметта на политика. От през вчерашния ден вечерта полицията блокира достъпа до прилежащата към залата територия от съображения за сигурност. Общо 20 000 служители на реда ще обезпечават защитата, част от които идват от други райони. Главните автомагистрали в централната част на Токио са затворени от понеделник до сряда, до момента в който в града има високопоставени задгранични гости. /БГНЕС

Токио / Япония
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР