Десетки вярващи посрещнаха Възкресение Христово тази нощ в храма “Св.

...
Десетки вярващи посрещнаха Възкресение Христово тази нощ в храма “Св.
Коментари Харесай

Възкресение Христово посрещна и черквата в Езерец от 1853 г.

Десетки вярващи посрещнаха Възкресение Христово тази нощ в храма “Св. Георги Победоносец ” в село Езерец, съобщи кореспондентът на БГНЕС.


Село Езерец се намира в Добруджанската низина, а черквата “Св. Георги Победоносец ” в селото е една от най-старите църкви с сходен вид архитектура, непокътната до наши дни. На мраморния камък са изписани донори от 1886 година. Според по-стар надпис обаче черква е имало и 30 години по-рано, през 1853 година, когато донор е архимандрит Никифор от Велико Търново. През 1894 година храмът е покръстен от Варненския епископ.

Първите двама свещеници са Теодор Стоянов от Казанлък и Радуш Киров от Шумен. След 40-те години на ХХ век църквата стопира да действа, имуществото е разграбено, само че иконите са избавени и до през днешния ден се съхраняват в храма „ Св. Харалампий “ в Шабла. Интересно писмо от 20 март 1901 година се съхранява в Държавен списък – Добрич. То е адресирано до добричкия архиерейски наместник от тогавашния енорийски духовник в Шабла. Писмото гласи:


„ Чест ми е да Ви донеса Ваше благоговейнство, че на 18 ти того сутрента в 9 часа предъ обедъ стана въ селото Шабла мощно землетресение отъ което разтърсване ново издигнатата ни черква съвсемъ се унищожи. Олтарътъ целия и частъ от источната страна на църквата са събориха съвсемъ на земята, също и отъ южната страна доваря половината са събори на земята. Остатната част от къмъ западъ полусъборена по този начин щото всичките движимости и използва останаха подъ каманите и е рисково да се извадятъ, тъй като покривът на църквата стои надвесенъ та в случай че се почне разхвърлянето на каманите рисково е да не би да падне.

Независимо отъ горното ви донасям че на 18 ти того служих въ Сатълмъшката черква въ същия час и тамъ стана землетресение само че църквата остана здрава, доварите и отъ къмъ истокъ и югъ са препукаха само че няма опасность, въ нея може да се служи “.


В деня на земетресението, което унищожава доста здания, а измежду тях и тази на храма в Шабла, поп Янчо служи в останалата непокътната черква в Сатълмъш - Езерец и това в действителност избавя живота му… /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР