В управляващата коалиция зрее нов скандал, отново на шоумена Слави

...
В управляващата коалиция зрее нов скандал, отново на шоумена Слави
Коментари Харесай

Пак напрежение: ИТН поиска места в комисии за сметка на ДБ

В ръководещата коалиция зрее нов скандал, още веднъж на шоумена Слави Трифонов " ИТН " (ИТН). Тя пожела да получи по още едно място в двете най-важни и най-големи парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси, предлагайки това да стане за сметка на съдружния им сътрудник " Демократична България " (ДБ).

Именно в тези две комисии три партии от обединението – " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и Демократична България, на Има Такъв Народ за. Този спор съответства с ескалацията на напрежението към избра на шеф на Българска народна банка. Има Такъв Народ бяха издигнали своя народен представител Любомир Каримански и отхвърлиха да го отдръпват, даже откакто Политическа партия подобен ход предприе Политическа партия със своя, с цел да се разчисти пътя за избор на професионална и консенсусна фигура. Накрая Каримански не бе определен, защото при вота в пленарната зала гласовете, а откакто ГЕРБ видяха, че кандидатурата няма по какъв начин да мине, също не го поддържаха.

Има Такъв Народ стимулират настояването си за повече членове в двете комисии с това, че " въпреки и късно ", са отчели обстоятелството, че Има Такъв Народ има повече народни представители от Демократична България, а при установяване на съотношението на сред партиите в обособените комисии следва съотношението на парламентарните групи.

" Отбелязваме обстоятелството, че правилото на съразмерно систематизиране не беше прибавен в цялост при конституиране на непрекъснатите комисии през предходната година и при установяване на техния брой и цифров състав ", написа в претекстовете на предлагането.

Самите комисии, числеността им и разпределението сред партиите беше решено още през декември 2021 година. Оттогава Има Такъв Народ в никакъв случай не са изразявали гласно тезата си, че са ощетени за сметка на сътрудниците си от Демократична България.

В неделя пред бТВ Ива Митева от Има Такъв Народ разгласи, че депутатите от партията на Трифонов са подготвени да не влизат в двете комисии, до момента в който настояването им не бъде изпълнено.

" Внесохме решения, с които желаеме да се възвърне действителната ни квота в непрекъснатите парламентарни комисии, тъй като се оказва, че първоначално ние сме създали един жест към " Демократична България " и те във всички комисии, изключително огромните имат по 2-ма народни представители с 16 депутати. Ние с 25 имаме също двама. Българска социалистическа партия има 26 депутати има 3рима представители. Затова сме внесли оферти за попълване с още един депутат (от нашата ИТН- бел.ред) в комисиите по бюджет и финанси и по правни въпроси ", сподели тя.

От Българска социалистическа партия към този момент оповестиха, че няма по какъв начин да поддържат концепцията на Има Такъв Народ, тъй като разпределението е спазено и не трябва да се гледат единствено двете въпросни комисии, а общото. " Те са хванали две комисии и са видели, че съответно в тези две комисии те и Демократична България имат по давам представители. Гледа се обаче общото посланичество, а в общата съразмерност Има Такъв Народ не са ощетени с нито един представител в комисия – колкото им е тежестта в Народното събрание, толкоз членове на комисии имат ", сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев сподели, че занапред би трябвало да се запознае с предлагането на Има Такъв Народ. Пред бТВ той акцентира, че пропорциите сред партиите са били спазени при разпределението в местата, а Българска социалистическа партия имат по трима членове във въпросните две комисии тъй като при сметките при тях е останал " най-големият излишък ". Според него, с цел да бъдат променено съотношението на членовете в тези две комисии, би трябвало да се потвърди, че предходните калкулации са били неверни.

" Демократична България " към този момент са сбити по тематиката - споделят, че ще обсъдят въпроса в парламентарната си група и ще преценяват дали съгласно тях има съображение за сходно искане от страна на Има Такъв Народ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР