В Университетския център Бачиново“ се проведе XXIV национална конференция с

...
В Университетския център Бачиново“ се проведе XXIV национална конференция с
Коментари Харесай

Техническият факултет на ЮЗУ бе домакин на XXIV националната текстилна конференция „Традиции и иновации в текстила и облеклото“

В Университетския център „ Бачиново “ се организира XXIV национална конференция с интернационално присъединяване „ Традиции и нововъведения в текстила и облеклото “.

Във форума участваха над 100 студенти, докторанти, експерти, преподаватели и учени от висши учебни заведения, от професионалните гимназии по дизайн, текстил и облекло, от Института по полимери на Българска академия на науките, Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ и от индустриални компании в региона на текстила и облеклото. Онлайн присъединяване взеха студенти, докторанти и учени от Ханойския университет по просвета и технологии, Университета „ Св. св. Кирил и Методий “ в Скопие, Техническият университет в Дрезден, Школата по художествено тъкане в град Пен д‘Ажене, Франция и други.

Конференцията се провежда годишно от Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи със съдействието на катедрите по текстил и дизайн във висшите учебни заведения в България. Тази година хазаин на форума беше катедра „ Машиностроителна техника и технологии “, водеща образование по компетентност „ Дизайн и технологии за облекло и текстил “ в Техническия факултет на ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

Форумът беше открит от декана на Техническия факултет проф. доктор Снежина Андонова. Проф. Андонова акцентира, че за целия преподавателски колегиум на факултета е чест и наслаждение за поредна година да работят в екип с Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи, с сътрудниците от катедрите, в които се води образование по дизайн и текстил в България и с сътрудниците от Института по полимери на Българска академия на науките. Деканът акцентира и значимата роля на представителите на текстилните и шевни компании, с чиято поддръжка и съдействие се провежда този важен теоретичен конгрес на гилдията на текстилците.

От името на ректорското управление одобрение към участниците сервира заместник-ректорът на ЮЗУ „ Неофит Рилски “ проф. д.изк. Йордан Гошев.

Председателят на Научно-техническия съюз по текстил, облекло и кожи доцент доктор Ивелин Рахнев акцентира значимостта на обичайния теоретичен конгрес за всички експерти в региона на дизайна, текстила и облеклото у нас. Той благодари на спонсорите на конференцията „ Е.Миролио “ ЕАД – Сливен, „ Пиринтекс “ ЕООД – Гоце Делчев, „ Лемприер Уул “ ЕООД – Сливен, Picanol HB – Белгия, както и на домакините за основаните условия за обмяна на хрумвания, опит и положителни практики.

Работата на конференцията стартира с кръгла маса на тематика „ Кадрово обезпечаване и прелест на текстилната специалност “ и продължи с тематични научни сесии.

Пред участниците в националния конгрес бяха показани извънредно забавни и настоящи отчети, свързани с новите влакнести първични материали (нанотехнологии в текстила); антимикробни текстили и други иновационни технологии в текстилното и шевно производство; актуалното текстилно изкуство, модата, композицията; ръководството, маркетинга и устойчивото развиване в актуалното шевно и текстилно произвеждане, както и настоящи способи и форми на образование в региона на текстила и облеклото.

Сред гостите на церемонията по разкриване на конференцията бяха Марин Антонов – основен секретар на Федерацията на научно-техническите съюзи в България (ФНТС), представители на Министерството на стопанската система и промишлеността, на Община Благоевград, декани и ръководители на катедри в ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

По мотив провеждането на конференцията бяха получени приветствени адреси от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, представители на бизнеса и от декани на факултети в Югозападния университет „ Неофит Рилски “.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР