В Украйна е образувано наказателно дело, по което обвиняем може

...
В Украйна е образувано наказателно дело, по което обвиняем може
Коментари Харесай

Първият след Бога. Западът намери кой да замени Зеленски

В Украйна е формирано наказателно дело, по което обвинен може да стане главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Генералите са помолени да обяснят бързото предаване на части от Херсонска и Запорожка област на Русия предходната година. Това, което в действителност се пробват да реализират киевските управляващи, е в материала.

Ако имаше човек…

Все още няма повдигнати обвинявания, само че става дума за държавна измяна и за занемаряване на военната работа. С това, преди всичко, имаме поради несъответстващото качество на миниране на мостове и здания. Държавното бюро за следствие и СБУ към този момент са разпитали няколко генерали, в това число главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна. И страната незабавно стартира да приказва за „ случая Залужни “

За скрития спор сред главнокомандващия и президента в медиите се приказва от дълго време. Смята се, че в случай че Залужни се включи съществено в политиката, той ще стане забележителен съперник на Зеленски. Опозицията, водена от някогашния президент Петро Порошенко и кмета на Киев Виталий Кличко, е подготвена да го поддържа. И на Запад не се уморяват да го възхваляват, назовават го „ пръв след Бога “ за украинските бойци.

Прави усещане, че в Киев твърдяха, че Херсон е изгубен заради изменничество в редиците на СБУ. Твърди се, че ръководителят на Херсонския отдел на ведомството военачалник Сергей Криворучко е наредил на чиновниците си да се изтеглят. Неговият асистент, полковник Игор Садохин сякаш прекарал съветските войски към минните полета и поправя въздушните удари. Освен това по някаква причина не взривиха Антоновския мост през Днепър.

Избухна огромен скандал, шефът на СБУ и другар от детството на Зеленски Иван Баканов подаде оставка. Сега се пробват да хвърлят виновността за Антоновския мост върху армията, оповестява BBC.

Освен командването на армията, в тази ситуация вземат участие чиновници на Херсон, в това число някогашният ръководител на районната военна администрация Генадий Лагута. На 17 септември той се самоуби. Явно не е издържал на натиска върху него. Според локални медии служителят е знаел в елементи по какъв начин Русия е поела контрола над Херсонска област.

В същото време мнозина обърнаха внимание на обстоятелството, че Лагута посегна на живота си скоро откакто стана известно, че някогашният кмет на Херсон Игор Каливаев е бил арестуван от съветските правоохранителни органи. Лагута беше негово протеже. От друга страна, има очевидци, които настояват, че той е последният, който е напуснал Херсон, организирайки евакуацията на хората и изнасянето на документи.

В търсене на виновника

Бившият пълководец на украинската група войски " Юг " Андрей Соколов счита, че Зеленски се нуждае от следствието, с цел да скрие личната си виновност. Силите и средствата, които бяха на юг напролет на 2022 година, просто не бяха задоволителни, с цел да задържат настъплението. Според генерала мобилизацията е трябвало да бъде оповестена авансово, само че президентът уверил обществеността, че няма да има спор.

Хора от обкръжението на Порошенко споделят, че наказателното дело към този момент е доведено до стадий, в който могат да бъдат повдигнати обвинявания против Залужни когато и да е. При всички случаи армията ще се застъпи за него, само че в случай че Баканов в никакъв случай не бъде осъден, президентът доста ще съжалява, уверени са последователите на някогашния държавен глава.

От канцеларията на президента споделиха на публицисти от BBC: военните е трябвало сами да взривят мостовете на Днепър, без да чакат заповед от Киев. И те обясниха следствието с желанието на обществото да получи отговори на значими въпроси, свързани с първия стадий на военните дейности.

Подготовка за изборите

Експертът от Финансовия университет към съветското държавно управление Денис Денисов счита, че това наказателно дело е належащо на Зеленски за президентските и парламентарните избори. " Колкото по-близо е гласуването, толкоз по-важно е да свалите рейтинга на Залужни, който авторитетни политически групи са подготвени да поддържат. Освен това желае да стовари на някой виновността за личните си неточности, и в случай че не се получи, да отвлече вниманието от тях. Разбира се, това по никакъв начин не пасва на демократическите полезности, за които приказват в Киев, само че с цел да задържат президента, са подготвени на всичко “, уверен е политологът.

Залужни надали ще бъде назначен за основен обвинен, защото е рисково, продължава той. Просто ще се опитат да покрият главнокомандващия с неприятна история, с цел да подкопаят доверието в него. Въпросът няма да стигне до присъда.

Заместник-ръководителят на Института за страните от Оперативно-наблюдателно дело Владимир Жарихин също не счита, че Зеленски ще арестува Залужни. Но самото наказателно дело е предизвестие: не се месете във властта. „ Те го карат да се държи обичайно “, акцентира Жарихин. Залужни изнервя Зеленски, тъй като на Запад главнокомандващият е възхваляван като воин. Президентът не без съображение се притеснява, че в случай че сътрудниците му решат да го сменят, генералът ще бъде най-подходящият вид.

През 2024 година към момента може да се проведат избори - това демонстрират увеличените изявления по тази тематика в украинските и западните медии, считат специалисти. И изказванията за невъзможността да се гласоподава в бойни условия не са нищо повече от извинения.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР