В училища Оризонт, базирани в столицата на Молдова Кишинев и

...
В училища Оризонт, базирани в столицата на Молдова Кишинев и
Коментари Харесай

В Молдова арестуваха шестима турски учители, подозират поръчка от Ердоган

В учебни заведения „ Оризонт ”, основани в столицата на Молдова Кишинев и в град Чадър-Лунга, самостоятелна област Гагаузия, бяха задържани шестима учители с турско поданство, оповестява obzornews.bg.

В формалното изказване на Разузнавателната работа на Молдова (SIS) се споделя, че „ въпросните лица са били проучвани, защото е имало подозрения, че имат връзки с едно ислямистко придвижване, осъществяващо активност в редица страни. ” Също по този начин е било решено те да бъдат изведени от Молдова с претекста, че „ съставляват опасност за националната сигурност на страната ”.

В известието на молдовските служби са акцентира още, че провеждането на интервенциите в разнообразни обитаеми места в страната от силите за битка с тероризма е станало при съдействие с непознати секрети служби.

Не се прецизира дали Турция е поискала изгонването на учителите.

Семействата на учителите, които споделиха фрагменти от задържането подчертаха, че по време на осъществената в четвъртък сутринта (06.09.2018) спецакция вратите на домовете им били счупени и било употребявано принуждение.

Опозицията хвърли отговорността върху Ердоган за случая и упрекна управляващите, че са получили пари от Турция.

Лидерът на опозиционната партия „ Платформа ” Достойнство и истина Андрей Настасе разкритикува в обществената мрежа ареста на учителите. Настасе, съобщи, че отговорността за случая е на турския президент Ердоган и добави:

„ Тази акция е част от интервенциите на властническия турски президент Реджеп Ердоган, ориентирани против съперниците му в целия свят. ”

От друга страна, Настасе твърди, че молдовското държавно управление е получило материална поддръжка против предаването на учителите на Турция.

Молдовският президент Игор Додон, който през март предходната година се срещна с Ердоган на летището в Истанбул беше декларирал, че Турция ще помогне за градежа на президентския замък в Кишинев.

В Косово също имаше подобен случай, при който задържаните учители бяха екстрадирани в Турция. Тогава косовският министър председател Рамуш Харадинай съобщи, че няма информация по случая и освободи от служба вътрешния министър и шефа на разузнаването.

Турция държи виновна за опита за прелом на 15 юли 2016 година Фетхуллах Гюлен, който живее в Съединени американски щати. Анкара желае от редица страни връщането на членовете на придвижването на Гюлен, което тя окачествява като „ терористична организация ”, наречена ФЕТО.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР