В турските медии има консенсус около посланието за толерантност, което

...
В турските медии има консенсус около посланието за толерантност, което
Коментари Харесай

Политолог: Не можеш си интегрална част от нещо и неутрален посредник между него и друго нещо

В турските медии има консенсус към посланието за приемливост, което беше отправено по време на визитата на Бойко Борисов в Турция. Повечето издания слагат акцент върху откриването на църквата Свети Стефан, не е толкоз върху свещите на президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм с Бойко Борисов. Включително англоезичните издания имат свои материали за смисъла на църквата, за нейната културна история… Много истории за желязната черква намират място в профилираните уеб сайтове за туризъм, за просвета и за живот в Истанбул, огромна част от които са интернационалните.
Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ журналистът Марян Карагьозов – кор. на БНР в Истанбул. Темата за започващото българско европредседателство е била необятно застъпена в турските  медии, само че се слага в подтекста на европейските връзки, а не толкоз на двустранния разговор сред България и Турция, добави той и даде за образец в „ Хюриет “, чиито анализатори са по-съсредоточени в връзките Турция - Германия и Турция * Франция след визитата на Ердоган в Париж и заявката му, че Турция няма да проси влизане в Европейски Съюз

Кратки са известията в турската преса за траялата към 90 минути срещата на 4 очи сред Борисов и Ердоган, на която, съгласно българско онлайн издание, Борисов се е застъпил за задържаните публицисти, а  турският президент е изискал явен отговор на въпроса дали има ли късмет Турция да бъде част от Европа. В Турция няма информация дали на срещата е бил подложен въпросът за ориста на българите в турски затвори.

Журналистът от сайта  24rodopi.com Илхан Андай  добави:

Всъщност нещо доста хубаво се случва на България, само че го прави Ердоган, а когато Ердоган прави нещо, той разсънва всички нездравомислещи анализатори и политици в България. В идващите дни ще има доста тълкования! Очаквайте в идващите дни даже Корнелия Нинова да търпи, да търпи до един миг, когато и тя ще има мотив да означи че Бойко Борисов " се гърчи " поради Ердоган.

Вярвам, че на срещата на 4 очи  Ердоган е изразил упованията си, че Бойко Борисов, на  всички срещи в България по време на Европредседателството, ще означи огромната смяна в Ердоган, огромната смяна на Ердогананова Турция. Затова техния министър-председател означи в едно изречение че „ това е ход на толерантни хора “ - за църквата.  Всъщност, това не е единственият храм на хора от друга религия...в Одрин беше възобновена синагога, като се има в поради, че в Одрин има единствено един евреин.

Андай е безапелационен, че скоро и България ще предприеме реципрочни ограничения за възобновяване на мюсюлмански храмове у нас:

Бъдете сигурни че идващите дни Бойко Борисов ще беседва с основния мюфтия Мустафа Хаджи. Мустафа Хаджи, бъдете сигурни, че през вчерашния ден е разговарял с вицепремиера и отговорник за България Хакан Чавушоглу и там е споделил, че огромният проблем на мюсюлманската вяра в България са 80 вакъфски парцела, които страната не ѝ ги дава и, в случай че това се случи, те към този момент няма да имат проблем със заплатите на имамите, с ремонтите в тези храмове и по този начин нататък и по този начин нататък. Всичко за тях вървеше доста гладкото, до момента в който служебното държавно управление през март не те денонсира двустранното съглашение - знаете какъв брой милиони постъпваха от дианета  в България. Освен това Главно Мюфтийство желае да построи още една джамия в София…

Много забавни неща, само че най-куриозното е че в тази атмосфера, където си приказваха на „ тайпи “ и на „ братко “, Бойко Борисов се крепи на власт с помощта на „ Патриотите “, които изпитват злост, когато се повдигне тематиката за Ердоган.

Политологът Христо Анастасов дефинира реставрацията на „ Свети Стефан “ като „ нещо прелестно “ само че посочи, че е обикновено в цивилизованите страни всеки  град да поддържа главните си културни монументи и това не е нещо неповторимо или мотив за признателност.

Другото, което би трябвало да ни направи усещане,  са речите. Ще се съсредоточвам върху речите на българския министър-председател.  Никога не ми е минавало през мозъка, че ще чуя български министър-председател, който да звучи като представител на 2 министерства на непозната страна - като представител на турското външно и турското туристическо министерство. Това, за мен, е скандално.  Знам какво ще кажат поддръжниците на Бойко Борисов - че подтекстът е сложен, че би трябвало да сме в положителни съседски отношения…  Разбира се, никой не може да желае да бъде в неприятни връзки с най-големия и най-силния си комшия, само че един министър-председател, който се вживява в ролята на представител на външно министерство и министерство на туризма на прилежаща страна стои, меко казано, „ необичайно “. По мотив претенцията която се чува от публични, в това число, най-официални източници от българска страна, че България трябвало да бъде медиатор сред Европейския съюз и Турция … Българските ръководещи не могат да схванат - това се отнася освен до Турция, само че и до Русия - че не можеш да бъдеш интегрална част  от нещо и да бъдеш  безпристрастен медиатор сред него и друго нещо.

Според политолога, опитите за интервенция на Турция в изборите в Германия и Холандия са довели до изкристализиране на позицията на Европа във връзка с Анкара. Доброто ченге сега го играе Франция, а неприятното ченге – Германия.

Франция си приказва, въобще, на най-високо равнище, посреща ги с всички почести, които видяхме по тв приемниците, а неприятното ченге -  Германия въобще не си приказва. Те двете са мотора на Европа  - Франция Германия, и демонстрират една много свястно отношение към Турция, изясни политологът и назова това „ политика на моркова и тоягата “.

Всъщност обещанията и позите на Борисов за ходатайство, с изключение на в пиара на турския президент, служат само за утешение на един много изплашен, тъй като не е добре осведомен, български народ. България не може да навреди на връзките сред Европейския съюз и Турция, не може и да им помогне

Режимите на Путин и Ердоган се пробват да убедят света, че ръководството на болшинството е, както в предишното, ръководство по Божията воля. Дали една народна власт през днешния ден е същинска, или не значително се обуславя от това дали суверенът през днешния ден – народът,  е стеснен в това, което може да направи. Това, че си болшинството не ти дава право да потъпкваш правовия ред, човешките права, господство на закона,  заключи политологът, който е безапелационен че изказванието, че България е дребна, безпомощна и би трябвало да поддържа положителни връзки с всеки, е мит. Страната ни е с размерите и тежестта на Гърция и Австрия, а през идващите 6 месеца има целият Европейски съюз зад себе си, добави той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР