В туркменистанския курорт Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество

...
В туркменистанския курорт Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество
Коментари Харесай

България и Туркменистан подписаха четири двустранни документи

В туркменистанския курорт „ Аваза “ бяха подписани двустранни документи за съдействие сред България и Туркменистан в сферите на превоза, вложенията, младежта и спорта и външните работи.
В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо- туркменистанска комисия за икономическо съдействие беше подписано съглашение за съдействие в региона на пощенските и електронните известия и осведомителните технологии, оповестява novini.bg. На подписването на документите са участвали министър-председателят Бойко Борисов и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните правила и либерализацията в бранша на известията. Със съглашението се дава опция за сключване на контракти за директно съдействие сред телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.

Между Българската организация за вложения (БАИ) и Министерството на финансите и стопанската система на Туркменистан беше подписан Меморандум за съдействие, който ще бъде значим механизъм за стимулиране и поддръжка на бизнеса и ще насърчи капиталовите процеси в двете страни.

По време на срещата на българския министър-председателят с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, Борисов е изтъкнал капацитета на съдействието сред двете страни по отношение на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския район към Европа, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Заемайки четвърто място в света по запас на природен газ, Туркменистан се подрежда измежду значимите сътрудници за гарантиране на енергийната сигурност и реализирането на планове за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка за природен газ за Европа.

Според Борисов газът от Туркменистан е евентуален източник за зареждане на газоразпределителния център " Балкан " на територията на България. Министър-председателят е изразил подготвеност страната ни да развива разговор с Туркменистан и по отношение на опциите за взаимоотношение по транспортната съгласуваност в направлението " Запад - Изток " и " Запад - Юг " през Югоизточна Европа и Черно море.

Борисов е взел и присъединяване в разширената среща сред формалните делегации на двете страни. Разговорът се е състоял директно след края на Четвъртото съвещание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо съдействие.

В рамките на срещата на двете публични делегации страната ни е изразила подготвеност за съдействие и в други сфери като превоз, нововъведения, туризъм.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР