В туризма в момента не се случват нещата - още

...
В туризма в момента не се случват нещата - още
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: Министърът на туризма си плаща за подкрепата


В туризма сега не се случват нещата - още от коронавирус пандемията насам. Уж се било възстановило ситуацията, само че това въобще не е по този начин. Това разяснява пред БЛИЦ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

" Ресторантьори, туроператори, всички споделят, че обстановката е доста надалеч от тази, която имахме през 2019 година. Разбира се, отрази се доста и войната в Украйна, освен коронавирус пандемията, само че и неверното ръководство на министерството. За страдание и служебните министри, и тези преди тях, и сегашната министърка не правят нищо. Откакто това министерство се отдели от стопанската система и енергетиката, в него не е имало човек от туризма. Илин Димитров може би беше най-близко до него, само че той пък нямаше политическа поддръжка от личната си група, която го беше издигнала ", безапелационен е Алибегов.

" Още от първия ден на назначението на сегашната министърка (Зарица Динкова, б.а.), ние излязохме с конференция, и то 70% от асоциациите в туризма.

Вчера виждам, че излизат гръмки заглавия в поддръжка на Зарица Динкова - платени, несъмнено, от министерството, че надали не целият отрасъл се е обединил зад нея, а в действителност приказваме за едни четири индивида, който от ден едно са си доближени на дамата и постоянно се изричат в нейна изгода. 

Ден по-рано пък, излязоха интервюта с разнообразни асоциации, не приказваме за хора, а за цели асоциации, които са безусловно срещу тя да продължи да управлява в министерството. За страдание, както казахме и тогава - министър Денков съобщи, че във всяко министерство ще бъде назначен най-подготвеният министър. И ние в действителност чакахме някой от сектора.

Получихме човек, който няма нищо общо с туризма ", съобщи шефът на БАЗ.

" Човек, който в този момент се учи. Да, тя несъмнено ще се научи след 2-3-4-5 години, само че какво от това...

Говорим за бранш, който носи от 13 до 15% от Брутният вътрешен продукт - не може той да бъде управителен от човек, който се учи! Това е извънредно несериозно!

Имаше доста оферти от сектора. Сега дори сме пуснали писмо до министър Денков и Мария Габриел, да създадем среща и да обсъдим какви са нашите терзания и оферти за това, което мислим, че би трябвало да се случи с туризма. Ако пък решат да оставят този министър, ще е напълно политическо решение. Ние приказваме за туризъм, не за политика.

За туризма е хубаво да е човек от сектора, а в случай че това не се случи и този път, в действителност ще сме склонни на това да се върне назад човек от стопанската система, с цел да знаем най-малко, че има икономист отсреща. Да, той няма да схваща от туризъм, само че ще схваща от числа.

Ние и до момента нямаме министър, който схваща от туризъм, само че не схваща от числа. Затова в този миг, в случай че министерство на туризма в действителност ще продължава да се употребява като разменна монета за някакви назначения, квоти и нищо обвързвано с туризма, то по-добре това министерство да се върне назад в стопанската система ", добави още Алибегов. Писмото, за което ви приказвам, е изпратено преди три дни. Все още нямаме реакция. Разбирам изцяло, че Денков и Габриел са доста натоварени сега, само че ние сме го подали, има входящ номер и чакаме другата седмица да се отделят най-малко едни 15 минути за бранш, който отново споделям, носи 15% от Брутният вътрешен продукт, а може умерено да носи и 20%. Би трябвало да се огледа по-сериозно на него.

Като виждам конкурентните ни страни - Хърватия, Гърция, при тях туризма е приоритет и дава своите резултати. Не стига коронавирус. Не стига войната в Украйна, в този момент и израелските туристи ги няма. Изгонихме окончателно и съветските туристи, освен това безусловно безсмислено. А какво отношение имат те към политиката на Путин? И за какво в Гърция е цялостно с съветски туристи, в Кипър също? Те са по-малко в Европейския съюз ли или не са евроатлантици? В Хърватска е цялостно с съветски туристи. А ние дори им забранихме с кола да влизат в България?! Това, което нанесохме на туристическия бранш с отлива на съветски туристи, е неприемливо.

Ако това, което се случва в България, се случи в Гърция, този, който е взел това решение - министър или министър-председател - ще бъде извлачен от министерството. Не опира до стачки. Просто за тях туризма е туризъм, политиката е политика. Това са две разнообразни неща и по този начин би трябвало да бъде! Как по този начин ще наказваме съветския жител за решенията на държавното управление? Каква е логиката?

И какво се получава в този момент с тези перки в морето. Всичките ни конкурентни страни в туризма отхвърлят да си сложат такива перки в морето, а ние отново по-католици от папата. Въпреки всички мнения на еколози, на риболовци, на хотелиери, на зелени, на ресторантьори, това решение си мина на първо четене, най-вероятно ще мине и на второ. 

Можем и да го спрем в този момент с всичко, което се провежда от наша страна, от страна на целия туристически и риболовен бранш. И да се стигне до прекъсване, което би било най-нормалното нещо, самият факт, че сме отново в някаква война с страната, приказва задоволително. И е много изтощително! 

Преди два дни имахме кръгла маса по тематиката за перките, в случай че това е нещо, което е записано към този момент в закона и е минало на първо четене?! Редът е тотално сгрешен - това се прави първоначално, а не пред приключен факт. Е по какъв начин ще има утвърждение за нещо, което страната желае да наложи, при изискване че изначално никой не те е уведомил даже да това и си бил подценен с експертното си мнение.

Нито един политик не е специалист в туризма! Финансовият министър си е финансов министър, не може да схваща от всички браншове. Затова има съветници, по тази причина има браншови организации. А ние имаме действително какво да кажем - от практиката, тъй като те са теоретици.

И знаете ли какво се случи на тази кръгла маса, проведена от Ивайло Мирчев от " Да, България ", на която бяха поканени хора от цяла България... хора, пътували от Шабла, от Балчик, цяла нощ, с цел да могат да стигнат сутринта до Народното събрание?

Ами Ивайло Мирчев не пристигна! Оказа се, че той е на аудиенция в Украйна...

А тази кръгла маса е проведена две-три седмици преди този момент. И се наложи доктор Симидчиев да се черви пред всичките тези хора, в случай че той няма нищо общо нито с туризъм, нито с енергетика и с специалисти. Това отношение на страната към бизнеса води до отрицателно отражение във всичко! 

Не може по този метод! Ние би трябвало да си вършим работата, а страната би трябвало да не ни пречи, а да ни поддържа! 

Вместо това ние се занимаваме с вървене по комисии, с вървене по срещи, с всичко друго, единствено не и с туризъм. Защото би трябвало да гасим пожари нон стоп! Нямаме министър, с който да споделяме по значимите въпроси - ДДС-то би трябвало да се отбрани, перките в морето не би трябвало да ги има - и тя, като министър, би трябвало да върви и да обикаля по комисии и срещи, с цел да пази бизнеса. Нищо от това не се случва! 

Бизнесът от самото начало живее в Народното събрание и се пробва самичък да си оправя проблемите без никакво присъединяване на Министерство на туризма! Това е единственото министерство, което до оня ден нямаше изнесено мнение по тематиката за перките - всички други институции бяха дали отрицателно мнение, а Министерство на туризма - никакво! Рибарският бранш в този момент се задейства по морето и ние ще ги подкрепим, тъй като става дума за техния занаят. Дадени са отчети, в които е обяснено по какъв начин рибата до 2-3 години след стартирането на перките, си сменя пътищата и към този момент риба няма да има в нашето море. Поколения наред риболовци ще затрият. Ще затрият още един бизнес! В името на какво... Кой го постанова това? Европа не е!

Вместо към този момент да сме почнали да популяризираме летния си сезон, с цел да можем да излезем едни гърди пред Гърция, ние отново се занимаваме с такива неща... Само за съпоставяне - този закон в Кипър е бил непосредствено отритнат, дори в зала не е влизал ", приключи Ричард Алибегов./ БЛИЦ

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР