В цялата българска съвременна литература няма един-единствен свестен образ на

...
В цялата българска съвременна литература няма един-единствен свестен образ на
Коментари Харесай

Ето я и Ваня Лайномета – кога ще имаме жена-политик с малко класа?

„ В цялата българска модерна литература няма един-единствен почтен облик на жена “. Това го е написал ДС-дисидентът Георги Марков доста години преди да се родя в едно есе за „ Дойче Веле “, само че сутринта думите му заскърцаха в главата ми, до момента в който гледах следващата запенена изява на Ваня Григорова по утринните ни блокове. То не бяха лайномети, не бяха насрани гащи – подобен противоположен и селяшки език, какъвто не си разрешават и инструкторите в Спортното учебно заведение в Разград.

И се замислих – Гошо, еби й майката на литературата, за какво нямаме един непокътнат облик на жена в публичната активност, в политиката, в държавното ръководство? Защо няма една-едничка дама, бе, да му се не види, а все някакви нападателни мъжкарани, някакви устати уруспии, някакви истерично-амбициозни вещици? Как след това да се сърдим на Веждичката за обобщенията му за курвите и използвачките?

Можете ли да назовете една обществена персона с две Х хромозоми на от малко малко прилична позиция, която да има класа и жанр? Корнелия дето желае да се бие с Бойко като мъж ли? Партизанката Мая на Братя Галеви? Може би баба Янка Такева с тамплиерската тога? Деси от Дулово? Лена първескинята с фейсбук оргазмите? Нонка на Боги със фотосите на сбръчкания си гъз? Ива на Тошко с обсесивните прояви на предменопаузен дисбаланс? Нешка, Илиана, Цецка, Гери-Никол, Сузанита, Златка, отново Златка.

Ваня Григорова била новата звезда на политическия ни хоризонт, пънат се полупияните кънчовци в телевизионните студиа. Тъкмо в противен случай – смуглата мацка от „ Христо Ботев “ е още от същото – циничност, нецензурност, нулева просвета, експанзия, бутафорност и завист в пола. Писна ми, в действителност. С какво би трябвало да поливаме, с цел да получим едно-единствено цвете, една-единствена жена, която не псува като зидаромазач, не пие като автомонтьор от " Надежда " и не налита на бой като преситен с кебапчета родолюбец на събор?

Българската жена публично е освободена от оковите на традицията, само че за сметка на това непринудено си е нахлузила въжето на грубиянщината, недодялаността, тъпанарщината и мърлявщината. Вие представяте ли си Урсула фон дер Лайен да излезе пред камерите и да приказва за лайна или за мензиса си? Кристин Лагард? Камала Харис? Алла Пугачова? Олга Токарчук? Лаура Кьовеши?

Не, Ваня не е полъхът на новото и на путинистичния православен морал, който ще ни избави от джендърите и педерастите. Тя е тъкмо техен най-ужасяващ артикул. Една от аргументите за бързото раздробяване на актуалните фамилии и на заличаването на облика на дамата е точно смяната на обичайния за Западната цивилизация вектор за духовно и публично израстване. Дамите се гнусят от своята роля да раждат и възпитават деца, все едно това не е висша отговорност и най-благородна задача, а натрапена функционалност като стартирането на прахосмукачка и избора на вибратор по размер.

Те желаят да са национални трибуни и партизанки, управници и куртизанки, всичко друго, само че не и дами. Не се надявам на нова Баба Тонка или Райна Княгиня, но най-малко да имаше една Анастасия Мозер. А то – лайномети…
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР