В ЦИК били изправени на нокти, на предстоящия вот -

...
В ЦИК били изправени на нокти, на предстоящия вот -
Коментари Харесай

В ЦИК били изправени на нокти, на предстоящия вот - 3 вида бюлетини  

В ЦИК били изправени на нокти, на идния избор - 3 типа бюлетини

" Не знам дали си даваме сметка, само че на идните избори ще имаме три типа бюлетини - хартиената бюлетина, отпечатана от Българска народна банка, електронната бюлетина на екрана, която е идентична с хартиената, и отпечатаната машинна бюлетина, която ще наподобява по напълно друг метод. Всички в ЦИК са изправени на нокти поради извънредно затрудненото състояние, в което са сложени - и във връзка с обезпечаването на машини, и във връзка с образованието на хора в секционните комисии ".
Това съобщи пред БНР доктор Ваня Нушева, учител по " Политическо държание, изборни системи и изборна администрация " в СУ " Св. Климент Охридски ".


По думите ѝ промененият Изборен кодекс ще сътвори усложнения на към 70 хиляди членове на изборната администрация и акцентира, че те би трябвало да са добре подготвени.

" В България политиците, които трансформират изборното законодателство, неглижират едно главно предписание - да съблюдават условията за резистентност на законодателството, което е детайл от правилото на правовата страна, и да преценяват рекомендациите, които интернационалните организации са основали във връзка с организацията и провеждането на изборния развой ", разяснява тя.

Нушева напомни проявеното отвращение от депутатите, когато обсъждаха измененията в изборното законодателство, да поканят членовете на ЦИК.

" Видеонаблюдението би трябвало да се осъществя в края на изборния ден, когато се преброяват бюлетините. Имам редица подозрения по отношение на смисъла и успеваемостта на сходна процедура.... Не покачва доверието в изборния развой, за жалост. Взаимният надзор сред членовете на секционните комисии и външният надзор от страна на наблюдаващите и покровителите на партиите - това са тези одобрени детайли на надзор, който се реализира в границите на изборния развой. Когато приказваме за потребление на електронни технологии, съответният инструмент за външен надзор е инспекцията на редовността на софтуера. Дали той регистрира правилно изборните резултати, а не броенето на някакви разписки ", разяснява Ваня Нушева.

Според нея огромният проблем в изборния развой е, че политическите партии пробват през изборното законодателство да пренаписват правила на играта, които биха основали, по тяхна преценка, по-добри условия те да получат по-добра изборна поддръжка.

" Купуването на гласове и следеният избор не могат напълно да бъдат решени през технологията на гласоподаване и през промени в изборното законодателство. Липсва стратегически метод на законодателя във връзка с изборния развой ", счита тя.

Точността на изборните описи е в основата на изборния развой, посочи Ваня Нушева.

" Ние нямаме изборен указател, основан за задачите единствено на изборния развой ", отсече тя.

В предаването " Неделя 150 " Ваня Нушева разяснява предстоящата смяна в мандатите, съгласно данните от последното национално броене.

" Промяната в броя на мандатите е наложителна, с цел да подсигурява правдивост и равнопоставеност. Еднакъв брой гласоподаватели би трябвало да избират един народен представител ", изясни тя.

dnes. bg/

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР