В Троянския манастир отбелязват със заупокойна литургия и панихида 6-та

...
В Троянския манастир отбелязват със заупокойна литургия и панихида 6-та
Коментари Харесай

Със заупокойна литургия отбелязаха 6 години от кончината на патриарх Максим

В Троянския манастир означават със заупокойна литургия и панихида 6-та годишнина от кончината на патриарх Максим. Да го почетат пристигнаха патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.

Вижте повече в директното включване на Елиана Димитрова

Точно на този ден преди шест години умря българският патриарх Максим. Той е заровен в църквата на Троянския манастир до обичаната си чудотворна икона на Света Богородица Троеручица.

Да се поклонят пред паметта му пристигнаха доста духовници и миряни. В 9:00 часа стартира заупокойна литургия в негова памет, а от 10:30 беше отслужена и панихида. Да го почетат пристигнаха персонално българският патриарх Неофит и съвсем всички митрополити.

Ето какво споделиха за патриарх Максим тези, които го познаваха:
+Неофит, Патриарх Български: Нашият обичан, първият патриарх Максим, който е от Орешак и ученик на Троянската света обител, ни събираше към себе си и ни поучаваше за всичко, което е потребно за живота. За духовния живот и за духовното издигане. И по този начин ще бъде постоянно в нашата признателна памет. Бог да го елементарни.Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: Пример на религия, на примирение, на благост и самообладание. Защото блаженопочившият Български патриарх Максим беше един свещеник, който извървя сложния път на неговото светителско дело в едни смутни времена.Стоян Крушкин, водач на +Патриарх Максим: Много духовници е имало... и положителни. Обаче като него надали ще има.
Вчера по непотвърдена информация трябваше да се състои първото съвещание на комисията, която Светият синод сътвори, да се занимава особено с казуса на автокефалията на Украинската православна черква и последвалия раздор сред Московската и Вселенската патриаршия. Комисията не се събра.

Днес Ловчанският митрополит Гавраиил съобщи, че в случай че е знаел, че ще има такава комисия, е щял да пристигна. Председателят на комисията - Старозагорският митрополит Киприян сподели, че в действителност съвещание въобще не е насрочвано. Становището на Българската православна черква за спора, обвързван с Украинската православна черква, ще се отсрочи във времето.
Ловчански митрополит Гавриил: Никой не не ни е свикал. Иначе би се събрал. +Неофит, Патриарх Български: Когато има подготвеност, ще се заяви, с цел да назначим съответното съвещание. Изготвям материал за разглеждане и ориентиране.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР