В тримесечен срок ще бъде разписана концепция за централизиран регистър

...
В тримесечен срок ще бъде разписана концепция за централизиран регистър
Коментари Харесай

Правителството ще намалява корупцията при налагане на глоби

В тримесечен период ще бъде написана идея за централизиран указател на административнонаказателните производства

Правителството утвърди ограничения за понижаване на корупционния риск при налагане на административните санкции, най-разпространени от които са санкциите и имуществените наказания. Мерките са препоръчани от Междуведомствената работна група, основана със заповед на министър-председателя.

В шестмесечен период министрите и ръководителите на държавните организации ще би трябвало да изготвят разбор на административно-наказателните разпореждания на законите, за чието осъществяване дават отговор директно или посредством второстепенните си разпоредители. Въз основа на него ще се приготвят оферти за законодателни промени. До самостоятелните комисии и еднолични органи, основани със закон, ще бъде отправена покана също да създадат подобен разбор. Идентифицираните кардинални недостатъци в нормативната уредба ще бъдат изпратени и на общинските препоръки, с цел да ги подкрепят при приемането на наредби, които уреждат административните нарушавания и санкции.

Като слаби места в законодателството може да бъдат избрани, да вземем за пример, съществуването на няколко контролни органа за едно и също нарушаване, без ясни или с припокриващи се пълномощия; неразбираеми текстове, които разрешават разнообразни преценки дали е осъществено нарушение; голословно необятни диапазони сред минималния и оптималния размер на глобите, които дават благоприятни условия за субективизъм при установяване на наказването и т. н.

Работна група, основана от вицепремиера по правосъдната промяна, ще би трябвало да изготви оферти за промени в Закона за административните нарушавания и санкции след необятни предварителни съвещания със заинтригуваните институции. Промените ще бъдат ориентирани към въвеждане на избрания за съществени понятия в Закона като " незначителен случай ", " наново нарушаване ", " редовно нарушаване ", за недопускане на спорно използване, както и към споразумяване на опция за надзор върху незаконосъобразните резолюции за преустановяване на административнонаказателни производства, макар несъмнено осъществено нарушаване. Ще се разиска и опцията да се форсира производството по административното наказване и осъществяването на наложените ограничения, когато нарушаването бъде прието от причинителя и не се оспорва пред съда, посредством подписване на съглашение и налагане на глоба в по-малък размер, тъкмо избрана със закон. За да се отбрани публичният интерес и да не се позволява потреблението на нормативната уредба за корупционни практики, критериите за подписване на такова съглашение ще са ясно и изчерпателно изброени. Ще бъдат разисквани и забрани за сключването му – да вземем за пример в случаите, когато са застрашени животът или здравето на хората или е повредена околната среда; когато на нарушителя са били налагани санкции или наказания за същия тип нарушаване за избран период; когато по отношение на нарушителя са прилагани насилствени административни ограничения за последната година; когато по отношение на нарушаването има публично отвращение.

В тримесечен период следва да се разпише и идея за основаването на централизиран указател на административнонаказателните производства, в това число наличието, поддържането, вписването на постановления в него.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР