В този телефон, обменът на криптираните сигнали се осъществява чрез

...
В този телефон, обменът на криптираните сигнали се осъществява чрез
Коментари Харесай

Учените от МГУ разработиха и тестваха квантов телефон

В този телефон, обменът на криптираните сигнали се реализира посредством елементарните канали, а криптиращите ключове безвредно се излъчват посредством предпазена квантова връзка благодарение на специфичен сървър за квантово систематизиране на ключовете.
Специалистите от Московския университет сътвориха квантова линия за телефонна връзка, главният съставен елемент на която е сървърът за квантово разпределение на криптиращите ключове, към който потребителите са включени посредством оптичен кабел. По време на сесията, клиентите синхронизират ключовете посредством предпазения канал, а криптирания трафик могат да обменят посредством случаен различен канал. По този метод се обезпечава надеждно предпазена връзка, като ключовете могат да се трансформират десетки пъти за една минута.

Квантовата отбрана на информацията се базира на това, че данните се кодират в квантовите положения на фотоните – да вземем за пример, посредством тяхната поляризация. Всеки опит за премерване на тези положения води до тяхната смяна съгласно законите на квантовата физика. Ето за какво няма метод за прикрито подслушване на тези линии.

Квантовата връзка има дефекти. Квантовите положения на фотоните се унищожават прекомерно елементарно и това е повода обсегът на квантовия телефон да не надвишава 100 километра. Освен това, скоростта за продан на данните посредством тази система не е доста висока.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР