В този конфликт България ще помогне на страната, която се

...
В този конфликт България ще помогне на страната, която се
Коментари Харесай

Продължаваме промяната: Позицията на Радев е позор, не сме васали, готови сме да дадем оръжие на Украйна

" В този спор България ще помогне на страната, която се бори против агресора, това би трябвало да е ясно ". Това разгласи вицепремиерът Асен Василев по време на конференция на " Продължаваме промяната " в пресклуба на Българска телеграфна агенция.

" България не е и няма да бъде подвластен придатък на Русия ", съобщи още той и посочи, че желанията са първо Украйна, а по-късно и Източна Европа да станат васални добавки на Русия, което те няма да позволен.

Кирил Петков съобщи, че групата на " Продължаваме промяната " е решила да поддържа предлагането за военна помощ за Украйна идната седмица. По думите на Василев това не е нищо ново и не би трябвало да е учудващо, че се изнася оръжие, което въпреки и през медиатори, стига да Украйна.

" Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор не работи... Когато войната пристигна на нашия предел, ще я посрещнем и отблъснем. "

Вицепремиерът разяснява и изявлението на Румен Радев, който се разгласи срещу изпращането на военна помощ, тъй като по този начин се удължавала войната.

" Позицията, която господин Радев изрази, е позорна, тъй като в нея имплицитно стои посланието, че Русия ще победи в този спор и е добре Русия да победи. "

Василев съобщи също, че даже и Радев да смъкна доверието си от държавното управление - то кабинетът няма да подава оставка.

Асен Василев разяснява и последната вест, обвързвана със спрените доставки на газ за България. Той акцентира, че Русия е неточна страна и нарушава контракта си с България. Но държавното управление е очаквало подобен ход и се е готвило за сходен сюжет от февруари насам.

Той съобщи, че без интерконектора страната може да внася до 20 милиарда кубически метра газ през Гърция и Турция, а потреблението на България е към 3 милиарда куб. м. Вицепремиерът заяви, че са резервирани количества LNG (втечнен природен газ - б.р.) и поради това няма да има дефицит на газ. По думите му няма проблем с физическите доставки, както и няма проблем с инфраструктурата.

Вицепремиерът укори предните ръководещи, които не са се възползвали от тези благоприятни условия. И изясни проблема с уволнението на Николай Павлов, който се е отказал от доставките на азерския газ през различни доставки.

Асен Василев заяви, че на равнище Европейски Съюз се водят договаряния за общи покупки на газ, които биха понижили цената даже под тази на съветския газ. Той съобщи, че към този момент са водени диалози с Гърция и Италия, а на следващия ден има и среща в Брюксел.

" Политическа партия ще пази напълно българския интерес. Българският интерес значи свободна и самостоятелна България. За страдание, в продължение на десетилетия Русия ни е третирала като пета колона, а в България има политически и стопански кръгове, защитаващи ползите на Русия ", добави Кирил Петков.

Петков счита, че тези политически и стопански кръгове стоят зад Турски поток, забавеният градеж на интерконектора, както и зад плана за парогазова централа, заложен в миналата версия на Плана за възобновяване и резистентност. Той включи в този лист и Северна Македония.

Премиерът беше безапелационен, че всички тези групи ще бъдат изгонени от страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР