В този час, в канцлерството в Берлин се провежда малка

...
В този час, в канцлерството в Берлин се провежда малка
Коментари Харесай

Меркел и Макрон се срещнаха с лидерите на държавите от Западните Балкани

В този час, в канцлерството в Берлин се организира дребна среща на върха с ръководителите на страните от Западните Балкани. Домакини на форума са немският канцлер и френският президент. Конкретни решения не се чакат. Важен обаче е разговорът, акцентират уредниците от Германия и Франция.

Форумът в канцлерството довечера е именуван " дребна среща на върха ", само че в действителност става въпрос за огромен кръг от страни и ползи. Ангела Меркел приема дружно с Еманюел Макрон ръководителите на Северна Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Албания, Черна гора, Сърбия и Словения.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: Искам ясно да подчертая, че това не са диалози за присъединение. Има проведен развой, който се управлява от Европейския съюз. По-скоро ще се опитаме да обърнем светлината към страните в района, към обстановката там, с цел да можем да дадем импулси за прогрес.
Над желанието за разискване на присъединението към Европейския съюз обаче стои зациклилият косовски спор сред Белград и Прищина.

Вече години наред двете страни поддържат неприятни връзки по сред си. Косово, в което болшинството от популацията са етнически албанци, има самостоятелност от 2008 година. Сърбия не я признава. Обаче, като страна кандидатка за участие в Европейския съюз, би трябвало да потуши всички териториални кавги, с цел да потръгне присъединението. Последното утежняване на връзките сред двете страни настъпи откакто Косово вкара стопроцентови наказателни мита за артикули от Сърбия.

Косовският министър председател Харадинай разгласи, че ще ги вдигне тогава, когато Белград признае независимостта на Прищина. Сръбският президент Вучич, от своя страна, изключи връщане към диалозите, до момента в който митата не се анулират. По тези втвърдени позиции Меркел и Макрон желаят да опитат пробив.

Затова и упованията от форума са прекомерно скромни. Дори конференция не се планува. От Елисейския замък и от канцлерството оповестяват, че задачата е районът още веднъж да почувства европейският ангажимент. Напоследък въздействието си там уголемяват Китай и Русия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР