В течение на много векове традиционното здравословно хранене избавя от

...
В течение на много векове традиционното здравословно хранене избавя от
Коментари Харесай

Лятна средиземноморска диета - източник на здраве и дълголетие

В течение на доста епохи обичайното здравословно хранене избавя от заболявания и удължава живота на жителите на слънчевото крайбрежие на Средиземно море.

Медиците, изследвали този феномен, стигнали до извода, че потреблението на кулинарните предписания, нормални за тези страни, може да промени живота и на всички останали хора по света.

Преди 20 години Американският конгрес със специфичен указ утвърждава правилата на средиземноморската диета като „ златния стандарт " на здравословното хранене. Доказано е, че спазването й води до понижаване на холестерола, намаляване, профилактика на остеопорозата.

В резултат на това е основана скица на хранене, известна като „ Средиземноморската пирамида “. В основата й преди всякаква храна стои ежедневната физическа интензивност, която е първото и най-важно изискване за справяне с непотребните килограми и заболяванията.

След нея, т. е. с максимален дял в менюто, са богатите на въглехидрати зърнени храни - паста, ориз, кускус, полента (ястия от царевично брашно), пълнозърнести хлебчета. Ако това ви се коства необичайно, имайте поради, че в Италия в никакъв случай не подготвят спагетите с тежък сметанов сос, а с богатите на ликопен доматени сосове. Италианската пица също се разграничава прекалено много от нашенската: тестото й е напълно фино и хрупкаво.

Следващото по известност място в ежедневното меню заемат плодовете, богатите на антиоксиданти зеленчуци, бобовите растения и ядките. В множеството средиземноморски страни за десерт се хапва единствено плод. Варивата и ядките са богати на фибри и се радват на огромно многообразие в менюто: грах, зелен боб, леща, кедрови ядки, бадеми, лешници, орехи.

Следващото ходило от пирамидата е заето от зехтина. В страните от този райони зехтинът се употребява както за подправяне на салати, по този начин и за готвене на всички ястия, които изискват лой. Така той замества доста по-калоричните масло и животинска мехлем. Освен това зехтинът е господ на потребни мастни киселини. В всекидневно хранене са включени също млечни артикули изключително сирене (предимно най-диетичното козе) и кисело мляко.

На по-горните равнища на пирамидата се намират храни, които би трябвало да се одобряват два-три пъти седмично. На първо място рибата, богата на омега-3 мастни киселини, които понижават неприятния холестерол. Следват я птичето месо и яйцата, които са богати на протеини и небогати на калории. На върха на пирамидата се намират сладкишите, а над тях - алените меса. Жителите по средиземноморското крайбрежие ги употребяват един-два пъти месечно.

Това, което прави средиземноморската диета още по-привлекателна, е правилото да се пие по една чаша алено вино дневно от дамите и по две - от мъжете. Всъщност виното е богато на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР