В тази статия ще се запознаем отблизо с емоционалното хранене

...
В тази статия ще се запознаем отблизо с емоционалното хранене
Коментари Харесай

Ето какво представлява „емоционалното хранене“

В тази публикация ще се срещнем от близко с прочувственото хранене и ще споделим с теб няколко потребни съвета, с чиято помощ да се оправиш с този проблем.

Какво значи „ прочувствено хранене “?

Много хора се обръщат към храната освен за насищане на глада си, само че и като средство за разтуха, бягство от напрежението, за ликвидиране на скуката и за себенаграждаване. И в тези случаи нормално не става въпрос за здравословна храна, а за нездравословни, модифицирани въглехидрати и трансмазнини, под формата на сладкиши, бърза кухня и сладки безалкохолни питиета.

За страдание обаче, прочувственото хранене не взема решение прочувствени проблеми… Всъщност, тъкмо противоположното – нормално ги задълбочава. И по този начин навлизаш в циничен кръг, от който мъчно се излиза…

Храненето може да те накара да се чувстваш добре в съответния миг, само че възприятията, които са провокирали това хранене, към момента са налице. И постоянно се чувстваш по-зле, в сравнение с преди, заради ненужните калории, които преди малко си консумирал. А в следствие се самообвиняваш, че си объркал нещата още повече и волята те напуща изцяло.

Но без значение какъв брой безсилно се чувстваш сега – би трябвало да знаеш, че постоянно е допустимо да постигнеш позитивна смяна! Можеш да намериш по-здравословни способи да се справяш с страстите си, да избягваш тригерите, които ги провокират, да победиш глада за нездравословна храна и в последна сметка – изцяло да се оправиш с прочувственото хранене.

Но преди този момент – дано уточним най-често срещаните аргументи за прочувствено хранене, с цел да си наясно какво го провокира, преди да започнеш битката с него:

Причините зад прочувственото хранене:

Първата стъпка в решението на казуса е да откриеш кои са аргументите, които водят до него и да им обърнеш внимание.

Обикновено прочувственото хранене е обвързвано с неприятни усеща, само че може да бъде провокирано и от позитивни страсти, като да вземем за пример да се възнаградиш за реализиране на цел или да празнуваш щастливо събитие.

- Стрес . Стресът не е единствено положение на мозъка. Когато стресът е продължителен, както постоянно е в нашия безреден, забързан свят, тялото създава високи равнища на хормона на напрежението, кортизол. Кортизолът провокира предпочитание за солени, сладки и пържени храни – храни, които дават прилив на сила и незабавно наслаждение. Колкото по-неконтролиран е напрежението в живота ни, толкоз по-вероятно е да се обърнем към храна за прочувствено облекчение.

- Потиснати страсти.  Храненето може да бъде метод за краткотрайно угнетяване или „ заглушаване “ на отрицателни страсти, в това число яд, боязън, горест, тревога, самотност, възмущение и позор. Така прочувственото хранене притъпява възприятията и отсрочва изправянето против и оправянето с повода, довела до тези страсти.

- Скука или възприятие на празнина.  Случвало ли ти се е да ядеш, просто с цел да правиш нещо, с цел да облекчиш скуката или като метод да запълниш някаква празнина в живота си? В тези случаи храната е просто метод да занимаваш устата, съзнанието и времето си с нещо и по този начин те отвлича от главните усеща на безцелност и незадоволеност от живота.

- Навици от детството.  Понякога повода за прочувственото хранене е надълбоко вкоренена в нас, още от детските години. Родителите ти награждаваха ли положителното държание със сладолед, водеха ли те на пица, когато получиш положителни оценки в учебно заведение, или пък баба ти правеше сладкиши, когато се усещаше печален? Тези привички постоянно могат да се пренесат и в зрелост и да трансфорах храната в постоянно средство за заплащане, а не просто за насищане на глада.

- Социални въздействия.  Хапването с други хора е превъзходен метод за социализация и облекчение на напрежението, само че може да докара и до преяждане. Лесно е да се прекалява единствено тъй като храната е там или тъй като всички останали ядат. С други думи – поддаваш се на общественият напън.

По-добри други възможности на прочувственото хранене

Ако не знаеш по какъв начин да контролираш страстите си по метод, който не включва храна, няма да можеш да контролираш питателните си привички за дълго време напред... Дори и най-добрата  може да се провали, единствено тъй като предлага разумни хранителни препоръки, които работят единствено в случай че имаш умишлен надзор върху питателните си привички. А това не работи, когато страстите нарушават процеса, изисквайки неотложно насищане с храна.

За да спреш прочувственото хранене, би трябвало да намериш други способи да се заситиш прочувствено и да овладееш съзнанието си. Трябва да намериш съответни други възможности на храната, към които можеш да се обърнеш за прочувствена поддръжка? Ето някои оферти от мен:

- При меланхолия и възприятие на самотност  – обади се на някого, който постоянно те кара да се чувстваш по-добре (роднина или приятел). А в случай че постоянно се чувстваш по този начин или пък нямаш доста близки и другари – домашният любим е чудесна опция. Куче, котка – без значение от избора ти, косматите другари могат да са в действителност скъпа прочувствена поддръжка в сложни моменти и да създадат живота ни доста по-светъл и прелестен.

- При нерви и  стрес  – задачата би трябвало да е да изразходиш насъбраната отрицателна сила и да разпуснеш. Можеш да го направиш с танцувате на обичаната си ария, притискане на стрес топка, интензивна силова тренировка или пък бърза разходка.

- При прочувствено и физическо изтощение  - поглези се с чаша парещ чай, вземи си парещ душ или дълга вана, дишай надълбоко и се отпусни, дай си време за отмора и сън. Ако до момента в който почиваш, в съзнанието ти се прокрадват мисли за храна – откри му друго занятие, като слушаш приятна музика или забавен подкаст. Нещо, което да занимава съзнанието ти, без да изисква в допълнение деяние от твоя страна.

- При досада  – решението, несъмнено, е да си намериш занятие, с което да запълниш времето, а не стомаха си. Почети книга, гледай някоя радостна комедия, излез на разходка или се насочи към приятни за теб занятие – тренировки, танци, свирене на някой инструмент, спорт… Трябва ти занимание. Не се опасявай да опиташ разнообразни неща, до момента в който намериш това, което ти доставя най-голямо наслаждение.

Как да предотвратиш прочувствено хранене:

Още по-ефективен метод за предотвратяване от прочувственото хранене да изкорениш или най-малко доста да ограничиш отрицателните страсти в всекидневието си, които го провокират.

Когато си физически мощен, спокоен и добре отпочинал, си и по-способен да се оправиш с кривите топки, които животът неизбежно подмята по пътя ти. Но когато към този момент си отпаднал и претрупан, всяко малко затруднение в всекидневието има капацитета да те изпрати отвън релсите и напряко към хладилника.

А упражненията, сънят и други привички за здравословен метод на живот ще ти оказват помощ да преминеш през сложните моменти по елементарно и без прочувствено хранене. Ето от кое място да започнеш:

- Изгради си   и направи тренировките и спорта постоянна част от всекидневието си.  Физическата интензивност прави чудеса за настроението и енергийните ни равнища, а също по този начин е мощен подтисник на напрежението. А и построяването на табиет за спортуване е по-лесно, в сравнение с си мислиш.

- Стреми се към 8 часа сън всяка вечер.  Когато не си набавяш нужния сън, тялото ти жадува за сладки храни, които ще ти дадат бърз деятелен подтик. Причината още веднъж е и на психическа, и на хормонална основа. Недоспиването е тип стрес, а стресът и повишените стресови хормони постоянно водят до обострен апетит и прочувствено похапване. От друга страна – оптималното време за отмора ще помогне за надзор на апетита и ще понижи съответно и апетита за храна нездравословна храна.

- Отдели време за отмора . Позволи си да отделиш най-малко 30 минути всеки ден, с цел да се отпуснеш и починеш. Така ще можеш да разтовариш за малко от отговорностите и да презаредиш батериите си.

- Социализирай се . Не подценявай смисъла на взаимоотношения с околните си и обществените действия. Прекарването на време с положителни хора, които усъвършенстват живота ти, ще ти помогне да се предпазиш от отрицателните резултати на напрежението и да сведеш неприятните страсти до най-малко.

Ключът е в самоосъзнаването. Открий аргументите, които водят до прочувствено хранене при теб и се пробвай с всички сили да се оправиш с тях, като намериш способи за справяне със напрежението и отрицателните страсти, които не включват храна.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР