„В тази криза успяваме да намерим средства не само за

...
„В тази криза успяваме да намерим средства не само за
Коментари Харесай

Борисов обясни откъде извират толкова много пари за допълнителни разходи и бонуси в кризата

„ В тази рецесия съумяваме да намерим средства освен за ограничения в поддръжка на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и инсталация за лечебните заведения, само че и продължаваме да влагаме в просветителната инфраструктура “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на постоянното държавно съвещание.

Кабинетът отпусна първите 2 118 718 лв. по линия на тригодишната стратегия на Министерството на образованието и науката за създаване и реорганизация на ясли, детски градини и учебни заведения. Общо по програмата на просветителното ведомство се планува да се провиснал 210 млн. лева – по 70 млн. лева за всяка от трите години.

Премиерът акцентира, че страната продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подкрепя финансово всички наранени бизнеси по време на пандемията. Борисов напомни за осъществявания ангажимент на държавното управление за двойно нарастване на учителските заплати и нарастването на заплатите на преподавателите във висшите образователни заведения.

„ Всичко това е допустимо, тъй като и приходните организации, и държавното управление през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни оказват помощ сега. Държали сме крепко финансовата дисциплинираност “, подчертава Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че България се оправя извънредно добре с най-леките и демократични ограничения в Европа по време на пандемията. „ Така или другояче колкото по-бързо отмине пандемията, толкоз по-добре, тъй като се харчат в допълнение пари. Хубаво е, че те отиват непосредствено в сметката на хората и те могат да разполагат с тях “, уточни министър председателят Борисов.

Със средствата по програмата ще бъдат построени 11 напълно нови учебни заведения, а 36 ще бъдат надградени. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Министърът на образованието Красимир Вълчев напомни, че единствено за предходната година на Столична община са предоставени 65 млн. лева и за ще бъдат открити 23 градини.

„ За наслада би трябвало да строим нови градини и учебни заведения и да ремонтираме образователните заведения, тъй като има доста деца. Не даваме пари единствено за танкове и самолети, само че и за просветителна инфраструктура “, акцентира министър председателят Борисов.

Министър Вълчев добави, че отпуснатите през днешния ден средства в размер на над 2 млн. лева са предопределени за стартирали към този момент планове за разширение и реорганизация на учебни заведения и за градеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР