В търсене на мост между науката и изкуството, Варненският свободен

...
В търсене на мост между науката и изкуството, Варненският свободен
Коментари Харесай

„Из тайните на космоса“: Астрофотографи редят изложба във Варна

В търсене на мост сред науката и изкуството, Варненският свободен университет „ Черноризец Храбър “ ще показа астрофотографската галерия „ Из тайните на космоса “. Тя ще бъде открита на 26 септември 2023 година, от 16.00 часа, в дребния Арт салон на Радио Варна . Ще бъдат експонирани фотографии на Тихомир Тодоров и Никола Антонов – астрофотографи, снимали и учещи великански мъглявини, далечни галактики и звездни купове, скрити за човешкия взор, само че допринасящи за схващане за процесите във вселената.

Изложбата е проведена от ВСУ „ Черноризец Храбър “, с финансовата поддръжка на Община Варна и със съдействието на Института за физико-математически проучвания към университета. Събитието продължава самодейността за показване на произведения на български астрофотографи, стартирала през май 2022 година в София. Студенти на ВСУ “Черноризец Храбър ” чакат с неспокойствие идни школи по астрономия и астрофизика.

" Дълбокото небе "

Представените от Тихомир Тодоров и Никола Антонов фотографии слагат акцент върху тайните на „ дълбокото небе “. Дълбоко небе в астрофотографията се назовават обектите, които се намират отвън слънчевата система. Те са на разстояние от хиляди до милиони и даже милиарди светлинни години разстояние от нас. Едни от най-впечатляващите структури на дълбокото небе са мъглявините. Това са великански газово-прахови комплекси, облаци с размери от десетки до стотици светлинни години в диаметър, съдържащи главно водород, хелий, О2, сяра и други по-тежки детайли. Тези облаци се трансформират доста постоянно в родилни отделения на нови звезди и планетни системи, сходни на нашата Слънчева система. Нашата звезда, Слънцето, също е родена от подобен великански облак. Различните газове в космоса светят с друга светлина, когато попаднат в телескопите и сензитивните фотосензори на астрофотографските камери. Другите забавни обекти на дълбокото небе са галактиките, далечните мегаструктури, градове от милиарди звезди, галактически газ и прахуляк, които постоянно са ни впечатлявали с неповторимите си форми – спираловидни, лещовидни, елиптични и неправилни, постоянно увлечени в гравитационен танц с други свои спътници в необятната галактика, в сърцата на които нормално туптят свръхмасивни черни дупки. Този отдалечен свят става наличен посредством астрофотографската галерия „ Из тайните на космоса “.

Представяне на астрофотографите

Тихомир Тодоров е роден през 1968 година в Ботевград. Работи като компютърен експерт. Занимава се с снимка, а от 2015 и с астрофотография.

Никола Антонов е роден през 1976 година в София. Астрономията му е пристрастеност и занимание от детска възраст. Работи като ИТ управител в приблизително огромна българска компания, а в свободното си време преподава музика и се занимава с астрономия и астрофотография. Членува в Американската асоциация на наблюдаващите на променливи звезди и Института по модерни физически проучвания (ИСФИ).

Разгадаване на тайните на астрофотографията

По време на откриването на изложбата, Никола Антонов ще показа с посетителите детайлности по отношение на процеса на снимане на обекти от " дълбокото небе " и ще показа съответните фотографии, които ще бъдат изложени.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР