Бившият футболист Дончо Донев беше специален гост в студиото на

...
Бившият футболист Дончо Донев беше специален гост в студиото на
Коментари Харесай

Дончо Донев пред БНТ: ЦСКА превъзхожда Левски с физика, за сините би било голяма загуба да не играят в Европа

Бившият футболист Дончо Донев беше специфичен посетител в студиото на предаването " Арена спорт ", с цел да разяснява случилото се по време на съботното Вечно дерби сред тимовете на ЦСКА и Левски, приключило с победа на " армейците " с 3:1.

В хода на своята кариера Донев е защитавал цветовете и на " червени ", и на " сини ", а по негови думи вчерашният дуел на Националния стадион " Васил Левски " е бил " забавен.

" Едва ли болшинството от почитатели са очаквали точно в този мач да паднат четири гола, само че считам, че се получи забавен мач. Фактът, че той беше решен доста рано също оказа помощ за намаляване на напрежението. Левски направи едно положително първо полувреме, само че в един подобен равносилен мач е доста значимо кой ще поведе в резултата. Напрежението у играчите е огромно, само че когато те вкарат един гол, това им оказва помощ да се успокоят и да заиграят по-добре. Аз мисля, че разликата сред двата отбора не е толкоз огромно. За мен ЦСКА превъзхожда Левски с физика. На " сините " им липсва също по този начин и нещо във физическата подготовката, а това се видя и в последните кръгове ", стартира ръководителят на Асоциацията на българските футболисти.

Двукратният първенец на България с ЦСКА обърна внимание и на процесите в клуба след треньорската промяна, като отговори и на въпроса по какъв начин триумфът в дербито ще помогне на отбора в идния реванш от полуфиналите за Купата на България против Ботев Пловдив.

" Треньорската промяна постоянно дава мотивация на тима изключително в първите два-три мача. Твърде рано е да приказваме за някакъв почерк на Стамен Белчев в играта на ЦСКА. Ако има някакъв нов образ в играта на " алените ", той ще се види едвам през идващия сезон ", съобщи Донев.

" Победата против Левски не значи нищо, когато приказваме за полуфинала против Ботев Пловдив за Купата. Ботев към този момент победи ЦСКА в първия мач като посетител, а също така те са тим, от който може да се чака всичко. Нека да не забравяме, че и стадионът се чака да бъде изцяло разпродаден. Въпреки че всеки трансферен прозорец Ботев Пловдив се разделя с 4-5 индивида, сега тимът разполага с играчи, които могат да решат всеки един мач ", продължи той.



Носителят на Купата на България с Левски за сезон 1995/96 показа и усещанията си от процесите в " синия " клуб и по какъв начин те се отразяват върху представянето на състава на терена.

" Аз мисля, че всички процеси, които се случват в Левски, дават отражение и върху играта на тима. Постоянно се приказва за задълженията на клуба и за напрежението сред почитателите и управлението. Колкото по-бързо се почисти това обаче, толкоз по-добре за отбора, тъй като те би трябвало да бъдат подготвени за едно вероятно присъединяване в европейските клубни шампионати. Да, Левски е покрай четвъртото място като точки, само че не и като игра. Черно море и Локомотив Пловдив също играят един порядъчен футбол и аз считам, че всеки ще си получи заслуженото в края на сезона. За клуб като Левски обаче би било огромна загуба да не играе в Европа ", сподели Дончо Донев.

Бившият нападател не пропусна да засегна и тематиката за държанието на почитателите по трибуните, както и дали самият той е на мнение, че Вечното дерби би трябвало да се игра без последователи на гостуващия отбор.

" Беше доста значимо дербито да премине без проблеми по трибуните. Всички чакаха с интерес какво ще се случи, само че за мен играта на двата тима демонстрира дали ще има почитатели на стадиона или не. Вчерашният мач в действителност заслужаваше повече аудитория, само че кой ли е очаквал да паднат четири гола. Фактът, че родителите са обезпокоени за своите деца също оказва въздействие за посещаемостта на тези мачове, само че аз считам, че всички европейски шампионати минаха през един подобен интервал. Както нормално обаче, при нас нещата идват със забавяне ", разяснява Донев.

" Аз съм надалеч от мисълта, че в тези дуели не би трябвало да има гостуващи почитатели. Би било неточно да лишиш даден тим от неговите последователи. За мен е време полицията да си свърши работата и да направи по този начин, че публичният ред да се съблюдава ", безапелационен е той.

Накрая футболистът, чиято кариера мина в разнообразни сформира в България и Турция, разкри и какво за него би трябвало да бъде променено, с цел да се усъвършенства обстановката в родния футбол.

" На БФС им следва много работа. Има някои задания, които са просто неотложни. За мен проблемите не са съответно в нашата Първа лига, а след нея. Във второто равнище на нашия футбол проблемите са големи. За нас Втора лига се води професионална, само че там всичко е на безусловно аматьорско равнище. Нещата в нея би трябвало да се трансформират, с цел да се промени корено обстановката ", приключи Дончо Донев.

Цялото изявление гледайте във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР