Новата Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи

...
Новата Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи
Коментари Харесай

Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран

Новата Наредба за водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи и басейните за публично прилагане може да блокира летния сезон.

Изпълнението ѝ е с утежняващи отговорности за концесионери и стопани на огромни плажни линии, за притежатели на хотели, комплекси и спа центрове с прилежащи към тях басейни, минерални извори, за водните атракционни обекти от вида на аквапарковете. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на концесионерите на морските плажове у нас Иво Стефанов. 

Най-сериозната смяна в Наредбата е обвързвана с двойно увеличение на броя на медицинските експерти, които би трябвало да се обезпечат на всяка една такава водна повърхност. Това се случва съвсем на прага на сезона, без предупреждение, без време да реагираме, уточни Стефанов. 

Досега условието беше на всеки плаж да има или един доктор, или здравна сестра, или фелдшер. По новите условия обаче браншът е длъжен да обезпечи през всеки пет поста медицински екип, и реанимационен екип, и реномобил. Извинявайте, само че ние от кое място да ги осигурим за няколко седмици, при изискване че такива в България липсват, разяснява Стефанов.

Докато ресторантьорите, да вземем за пример, могат да търсят служащи от други страни поради дефицит на работна ръка, ние не можем да вкараме медицински експерти извън поради условието да имат подготовка по българското законодателство. Тази нова Наредба постанова доста условия, с които секторът не е подготвен да се оправи. Искането ни е това деяние да се забави. 

Плажният сезон по закон се открива на 1 юни, а в границите на месец ние няма по какъв начин да осигурим този набор от лекари, медицински сестри, реаниматори, съобщи за Българска телеграфна агенция Стефанов. Той осведоми, че на 15 април т.г. от Асоциацията е изпратено писмо и до Министерството на здравеопазването, и до Министерството на туризма.  

Това са заплати, солидни разноски за поддръжка на линиите. Вероятно стопаните няма да могат да отговорят на условията и ще би трябвало да затворят. Не става въпрос единствено за плажни линии, а и за огромен брой басейни, спа центрове, спа комплекси, аквапаркове. Това просто значи да се блокира летният сезон. Никой до момента от виновните институции не излезе да каже кое наложи двойното нарастване на медицинските експерти, заключи Стефанов. 

Николай Димитров, концесионер на плаж " Крайморие ", съобщи за Българска телеграфна агенция, че на никое място в целия свят няма сходни условия за медицински или реанимационни пунктове по плажовете. 

Проблемът е, че няма фрагменти, лечебните заведения колкото да смогват да ги намерят, в случай че им обезпечават целогодишна претовареност, а ние по какъв начин да го създадем, откакто предлагаме сезонна работа. Това са безумни, недомислени условия, които се постановат. Частникът даже да успее да набави тези фрагменти, това ще оскъпи услугите, не през екстрите чадър и шезлонг, а концесионерът има друга алтернатива - да вдигне наема на заведенията, които от своя страна ще оферират по- скъпи питиета и храна. Това ще рефлектира върху плажуващите, изясни Димитров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР