Г-н Бояджиев, като изпълнителен директор на една от водещите инвестиционни

...
Г-н Бояджиев, като изпълнителен директор на една от водещите инвестиционни
Коментари Харесай

Най-добрата инвестиция е в качествена и енергоефективна среда

Г-н Бояджиев, като изпълнителен шеф на една от водещите капиталови компании в областта на недвижимите парцели у нас, каква е обстановката на пазара сега и какви са упованията ви за бранша през 2024 година?
Всеки сегмент в бранша има своите специфики и се повлиява от разнообразни фактори. Жилищният сегмент е извънредно настоящ и забавен за всички сега и се чуват разнообразни сюжети за развиването му. Част от факторите, които ще въздействат, са лихвите по заемите и депозитите, както и упованията, свързани с приемането на страната ни в еврозоната. Трябва да отчетем и обстоятелството, че на жилищния пазар се оферират планове за разнообразни таргет групи и в необятен ценови диапазон. Смятам, че интензивността  ще продължи, като търсенето ще се насочи главно към съвременни, устойчиви и добре премислени жилищни концепции, главно в затворени комплекси. Все повече ще се обръща внимание на качеството на строителството, нововъведения свързани енерогоефективност, удобни общи пространства и модерни улеснения.

При хотелския сегмент нововъведенията са непрекъсната големина, даже и при изцяло приключен артикул. Секторът е динамичен и внедряването на нови решения, свързани с цифровизация, зелена и устойчива среда са основни. Ние приключваме реновацията на Hilton Sofia, който е част от нашето портфолио. Създадохме една доста съвременна идея под мотото „ Парк в хотела и хотел в парка “ с неповторим конферентен център и три изцяло нови зони за хранене, чиито марки се осъществят за пръв път в Европа в нашия хотел. Това е един артикул, който сплотява най-съвременните решения и демонстрира трендове в сектора, които ще се търсят от клиентите в бизнес хотели в бъдеще.

Наблюдаваме забележителен интерес към офис площите, които отдаваме чартърен и чакам този интерес да е дълготраен през актуалната година. Функционалните аспекти на работното  място, отзивчивата локация, здравословната и приятна среда, която спомага за продуктивността на чиновниците, са значими за фирмите, които наемат офиси. Проектите, които могат да предложат всичко това, ще бъдат желани.

Що се отнася до индустриалните парцели, чакам да продължи търсенето на имоти за индустриални или логистични цели, отлична инфраструктура, отзивчива локация, с опция за бърза реализация на капиталовия план.
Бихте ли споделили кои са главните характерности на сполучливия жилищен план?
Като компания с портфолио във всички сегменти на недвижимите парцели, за нас най-точният индикатор за сполучлив план е доволният клиент. Ние сътворяваме висок клас  жилищни планове, с атрактивни архитектурни концепции и първокласно осъществяване - c най-съвременни материали и сградни системи, гарантиращи ĸoмфopт, сигурност на обитаване, ниски eĸcплoaтaциoнни разноски и модерни улеснения.  

В работата си следим, че клиентите доста тъкмо дефинират своите условия към парцела, който желаят да закупят, като го обвързват със стила и метода си на живот. Същевременно показват и високо равнище на осведоменост, като отделят нужното време за детайлно изследване по плана, строителството и качеството на употребяваните материали. Оценяват детайлностите, свързани с местоположението, разглеждайки деликатно транспортната и обществена инфраструктура, с цел да се уверят, че те дават отговор на техните условия.

Клиентите от ден на ден се ориентират към затворени комплекси в добре уредени региони, които са наоколо до магазини, детски градини, учебни заведения и близки паркови пространства за отдих и спорт. От значително значение са улеснения като опция за паркиране, система за надзор на достъпа и видеонаблюдение, което им обезпечава нужното успокоение. Много деликатно сортират бъдещото жилище, що се отнася до функционално систематизиране на пространството и параметрите на пространствата. И не на последно място, се отделя огромно внимание на визията на общите елементи.

Последните няколко години развиваме жилищен парк Royal Garden в Пловдив, който мога да посоча като образец за сполучлив жилищен план. Статистиката ни демонстрира, че жилищата, които се купуват в него, са за лично прилагане, а към този момент живеещите в комплекса вземат решение да закупят парцел за бъдещо прилагане за децата си в новостроящите се здания, което извънредно ни радва и го одобряваме като доста висока оценка за продукта, който предоставяме, и средата на живот, която сме основали. За реализацията на първия стадий от плана получихме премия „ Сграда на годината “, сега сме пред АКТ 16 за втория стадий от плана, а преди месец стартирахме продажбите на стадий 3, който се приема извънредно добре.



Жилищен парк Royal Garden в Пловдив - Снимка Галакси Инвестмънт Груп

Всички наши жилищни планове са плод на задълбочени разбори и изследвания, в сходство с условията за резистентност и високо равнище на комфорт. Целта ни е да надграждаме всеки наш нов план, пречупвайки го през призмата на бъдещите трендове. Това ни разрешава да сътворяваме висококачествени парцели, при които се следи тренд да покачват цената си във времето.
Темата за устойчивото строителство и „ зелената промяна “ е все по-актуална през последните няколко години.  Според вас по какъв начин растящите условия, наложени от Европейски Съюз, оказват въздействие върху бранша и по какъв начин „ Галакси Инвестмънт Груп “ гледа на тази наклонност?
Изменението на климата и намаляването на нездравословните излъчвания се трансформира в съществена тематика през последните години. Поради тази причина нуждата от внедряването на екологично чисти материали, енергийно ефикасни решения, иновационни системи за отопление, вентилация и климатизация - отговарящи на най-високите стандарти за модерно строителство, освен усъвършенстват комфорта вкъщи и на работното място, само че имат дълготрайни изгоди за околната среда. И макар че устойчивото строителство е по-скъпо, първичните разноски са оскъдни спрямо всички икономии, които ще се осъществят след време. Хубавото е, че освен ние вложителите, само че и клиентите ни все по-ясно осъзнават, че сходна инвестиция през днешния ден е най-хубавото влагане за утрешния ден. И ние подхождаме извънредно отговорно в тази посока. Ще загатна едно от доказателствата за уговорката ни към построяването на по-здравословна среда и дейно потребление на енергийните запаси, а точно „ Златният LEED Сертификат “ за Офис Парк Пловдив. Той е самопризнание за водачество в трансформирането на строителната промишленост и взима под внимание всеки подробност, обвързван със строителството и употребата на постройката.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР