Има идеи, за които всички казват, че няма как да

...
Има идеи, за които всички казват, че няма как да
Коментари Харесай

Квантовото бъдеще е вече тук

Има хрумвания, за които всички споделят, че няма по какъв начин да се осъществят. Марияна Филипова се захваща с невъзможни съгласно другите неща и намира метод да ги осъществя. Такава е концепцията ѝ за основаване през 2024 година на първото в света Училище за квантови науки и технологии и нейната фантазия е то да бъде българско, с интернационален обсег. С този план тя е измежду най-успешните участници в програмата „ Предприемачи в науката “ на Фондация Карол Знание за предходната година.

Марияна Филипова е докторант в региона на квантовите технологии в УниБИТ. Нейна професионална пристрастеност са новаторските просветителни решения и тя става основател на стартъпа STEALM Academy (Science-Technology-Engineering-Arts-Languages-Mathematics), за което е отличена в Women in Technologies Europe през 2018-а. Носител е на премията „ Неофит Рилски “ - най-високото отличие, присъждано в просветителната система у нас. Тя е измежду 20-те членове на интернационалния екип от 14 страни по света, който ще създава образование по квантови компютри за средношколци в интервала 2024 – 2026 година в Берлин, Германия. Сертифицирана е да преподава британски език в целия свят.

Училище за квантови науки и технологии? Идеята идва от обстоятелството, че учениците са родени в бързоразвиващия се свят на изкуствения разсъдък и квантовите технологии и те би трябвало да са подготвени за този нов скок: „ Когато вършим образователните стратегии, би трябвало да си зададем въпроса за предишното или за бъдещето ще приготвяме хората “. Според  Марияна Филипова България има потребността от персони, с които всички в страната да се гордеят, че те могат, знаят и вършат. Но с цел да се реализира това, са нужни финансови средства. Те може да са налични с партньорства, единодушие, поддръжка. Марияна не губи кураж, защото знае, че никоя огромна концепция не е по силите единствено на един човек. От нейната реализация зависи триумфът и самочувствието на цялата нация.
Накъде
Марияна Филипова е отдадена на създаването и използването на новаторски концепции за образование. Тя прави свои стратегии, разнообразни от всичко, което се практикува в учебно заведение. Така се построяват и образуват знанията на децата, които порастват като задоволени възрастни. Сега съгласно нея е настъпил моментът за квантовите технологии, въпреки популяризацията на науката в България не е добре развита. Такъв метод ще даде нов взор на младежите и ще ги въодушеви да се борят за по-високи резултати.
В крайник с смяната
Какво са квантовите науки и технологии? Това е науката на студентите и дребните частици, както и на кюбитите вместо битове, отвръща Марияна. Според нея скоро ще сме очевидци на солидното им използване в банковия и финансовия бранш, което ще е от основно значение за сигурността. Подрастващите ще се срещат с разпоредбите в квантовата физика и с квантовите компютри, с цел да са в крайник с смяната. Специалистите по човешки запаси също ще би трябвало да са в положение на откликнат на тази нужда от добре готови хора. Вече има предложения от няколко учебни заведения в страната Марияна Филипова дружно с нейни възпитаници да им гостуват. За това също е нужно финансиране, само че пък си заслужава, защото няма нищо по-вдъхновяващо от това деца да учат деца. Подобно мощно прекарване става тласък за тях да се насочат към науката.
Академия на знанието
STEALM Academy се финансира главно от родителите на учениците. Високите достижения на деца, минали през тази академия, окуражи и други родители да запишат своите деца в нея. Само за година и половина възпитаниците стартират да превъзхождат съучениците си и гонят едно равнище – своето, което е високо интернационално. В Академията има да вземем за пример курсове по спектакъл на непознат език, постоянно в тяхното наличие е застъпено познание от STEALM. Изучават предприемачество и решение на проблеми, като в този курс учат даже блокчейн и умни контракти. В курса по квантови компютри и технологии са имали среща с възпитаници от седем страни и дружно са дискутирали тематики от детективството и киберсигурността, квантовата връзка и криптографията. Те към този момент знаят, че актуалният детектив се разграничава от предшествениците си в специалността, защото компютрите и новите технологии се употребяват и с незаконни цели. Канят присъствено и онлайн вдъхновяващи персони. Обученията посредством прекарване са отличен прийом. Мнемоника и сугестопедични похвати се употребяват, с цел да става сложната материя разбираема. Учениците на тази академия към този момент шеста година са международни първенци по диспути на британски език. Тези достижения се ценят при банкет в международните университети, които търсят новите водачи в познанието.
Готови за новото време
Всички възпитаници от STEALM Academy чакат основаването на Училището за квантови науки и технологии. Те ще живеят в доста бързо изменяща се среда и занапред се учат да живеят без стрес в сходна динамичност. Ученето през целия живот ще е особено за времето оттук нататък. В лицето на Марияна Филипова те виждат по какъв начин се осъществя всичко това, на което ги учи: сега самата тя придобива седмото си обучение – по квантови технологии, заради идната оригиналност, която е на фокус в това, което преподава.
Хоризонт
Денонощието има единствено 24 часа. Как тя съумява? С добра организация, която от дребни и нейните възпитаници „ попиват “. Марияна Филипова има вяра, че всеки е огромен, колкото са огромни фантазиите му. Нейните фантазии с всяка година стават все по-големи и се отварят нови хоризонти, към които дружно с учениците и съидейниците си да се стремят да доближат. Засега двете най-важни посоки са квантовите технологии и изкуственият разсъдък, те ще се развиват и ще навлязат във всички сфери. На пазара ще се появяват нови специалности и ще е належащо хората да ги усвояват. Квантовите компютри ще дадат решения на доста нерешени досега задания. Ще се мисли и за предварителна защита против злоупотреби. Когато добре познаваме технологиите и се придържаме към етиката на тяхното потребление, те не са опасност за хората, уверена е Марияна. Новостите навлизат с висока скорост и не са отсрочени за някъде напред в бъдещето. Затова е добре бизнесът навреме да подаде ръка при основаването на Училището за квантови науки и технологии. „ Науката дава подтик на развиването. Създаваме квантовото бъдеще, не стойте настрани от него “, приканва Марияна Филипова.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР