В търсене на генетичните причини едни да прекарват COVID инфекцията

...
В търсене на генетичните причини едни да прекарват COVID инфекцията
Коментари Харесай

Вината на гените: Защо мъжете боледуват по-често от COVID?

В търсене на генетичните аргументи едни да прекарват Коронавирус инфекцията на крайник, а други да боледуват тежко - български учени стартират първото огромно геномно изследване в страната.

Ще взимат биологичен материал от пациенти с COVI в три огромни столични лечебни заведения.

Така България най-сетне ще се включи в световната самодейност за продан на данни на учени от целия свят, които към този момент имат някои отговори.

Така наподобява пречистена, геномна ДНК на пациент, подготвена да бъде секвенирана или разчетена.

Подготвят се 96 пробички от генома ДНК на разнообразни пациенти, за които ще бъде секвениран цялостен екзом.

Това в действителност ще е последният стадий от плана, поверен на секвенатора от последно потомство, с който разполага Медицинският университет в София. Засега към момента събират кръвните проби от подбрани пациенти в " Пирогов ", " Токуда " и ВМА, дружно с в детайли отразени клинични данни.

" Тоест субективно положение на болния, един добър разпит преди този момент, снемане на анамнеза. След това една богата гама от лабораторни проучвания и не на последно място образни проучвания ", съобщи доцент доктор Петър Атанасов, шеф на Клиниката по вътрешни заболявания към УМБАЛСМ Пирогов.

Получаване на единодушие от пациентите е дълга процедура с опция за доста уточняващи въпроси. И най-важният - защо ще се употребява информацията от гените им. Налага се лекарите да изясняват търпеливо и налично.

" Става дума за проучване на генома на самия пациент, с цел да се види какъв е теренът както ние се показваме, какво му е написано при зачатието там в генетичния код ", добави доцент доктор Петър Атанасов.

Болните ще могат да схванат какво вещаят гените им. Но не постоянно писаното там е наложително за сбъдване. Но и няма кой знае какво за казване. Разчетен геном, не значи схващане на логиката му. За задачата би трябвало голяма база за съпоставяне и разбор. И другата реакция към вируса дружно с насъбраните данни дават отлична опция на учените да разгадаят функционалността на някои гени.

" При първата вълна, цялата научна общественост се сплоти в един план, който обезпечава платформа за бързо събиране на данни от разнообразни страни, от разнообразни популации ", добави проф. Радка Кънева, началник на плана, здравна химия и биохимия, Медицински университет - София.

Геномният план на Англия, който събира информация от години, съдържа геномите на 100 хиляди души. Анализът им с клиничните данни към този момент отличи няколко обвинени гени.

" На този стадий е основно да се разбере, че геномните асоциативни проучвания не дават причинно-следствена връзка. Те ни насочват единствено къде са местата в нашия геном, обвързван с развиването на болестта ", сподели още проф. Радка Кънева.

Промени в гените свързани с вродения имунитет наподобява имат някаква виновност за по-тежкото боледуване.

В Х хромозомата, без опция функционалността им да се компенсира при мъжете, изяснява по-честата им хоспитализация. По-големият риск от заразяване на хора с кръвна група А по отношение на нулева не се удостоверява значимо и във всички проучвания.

Отличиха се и разновидности на ген обвързван с контрола на кръвното налягане. Честотата им е друга в обособените страни, което може и да изясни някои географски желания на вируса.

Виновни гени за в този момент се откриват в 15 хромозомни области. Как тъкмо дефинират разликите в боледуването занапред ще се прецизира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР