В своята политика на разделение, сдържане и продължаване на Студената

...
В своята политика на разделение, сдържане и продължаване на Студената
Коментари Харесай

САЩ искат да спрат или забавят развитието на Китай, като махнат статута му на развиваща се страна

В своята политика на разделяне, " въздържане " и продължение на Студената война, Съединени американски щати още веднъж атакуват Китай. Този път те желаят да се промени статутът на Китай от " разрастваща се страна " на " развита ". Причината? Защото по този метод се надяват да забавят развиването на Китай.

Вярно е, че Китайската национална република е постигнала главозамайващи триумфи през последните няколко десетилетия. Китайската стопанска система през днешния ден е втора в света, а Китай отличник по произвеждане и търговия. Но все пак, Китай едва ли може да се класифицира като " развита " страна. Да, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е повишено от 200 $ преди няколко десетилетия на над 12 хиляди $ към днешна дата. Но това към момента е надалеч от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на развитите страни. Сравнете китайския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията с това, да вземем за пример, на Ирландия, в която е 102 хиляди $. Или самите Съединени американски щати, където е съгласно МВФ 75 180 $.

Вярно е също по този начин, че Китай изведе над 800 милиона души от безспорната беднотия - историческо достижение, което едва ли има равно в човешката история. Но все пак, огромен дял от китайското население към момента е надалеч като стандарт на живот от това на западните страни. Освен това урбанизацията в Китай е малко над 60 %, до момента в който делът на урбанизираното население в развитите страни е нормално над 75-80 %.

Освен това, в случай че Съединени американски щати, базирайки се на логиката, че Китай има огромна стопанска система, желаят да се махне статута на КНР като " разрастваща се " страна, за какво не изискат същото и за страни като Индия, Мексико или Бразилия, да вземем за пример, които също имат огромен брутен народен артикул? Много просто - тъй като тези страни към момента не са попаднали под мерника на американската геополитическа линия за " въздържане ". Съединени американски щати към момента не се опасяват, че изброените могат да застрашат световната им надмощие и надзор над международните процеси.

Цялата работа се състои в това, че американците желаят да лишат Китай от някои напълно законни права и ползи, които страната има по разпоредбите на Световната комерсиална организация. Защото това е единственият метод, по който Вашингтон може в действителност да забави растежа и развиването на Китай. А потребността от това произтича от американския боязън, че ще бъдат изместени като международен хегемон. Този боязън от своя страна се дължи на обстоятелството, че Съединени американски щати не схващат Китай, китайския нрав и не знаят какви национални ползи има страната. Китайците през хилядолетията на своята история са посочили, че нямат интерес от световна надмощие. А през днешния ден китайската политика се стреми към постигането на взаимоизгодна търговия и контракти, тъй като избира да си основава сътрудници вместо съперници и врагове.

Китай има голямо население от 1,4 милиарда души и в случай, че организира рационални и насърчаващи развиването политики, е обикновено да има голям Брутният вътрешен продукт. Но това напълно не значи, да вземем за пример, че китайските жители имат същата покупателна дарба като американците и западноевропейците. Всеки човек, който има някаква съвест, е наясно, че не може да се съпоставя стандартът на живот на китайците с този на швейцарци, германци, французи, скандинавци или даже американци. Вярно е, че стандартът на живот на американците, да вземем за пример, понижава и става все по-лош, до момента в който противоположното, в Китай се усилва и става все по-добър. Но към момента моментът, когато двете ще се срещнат и ще се изравнят е надалеч.

Може би Китай ще стане в действителност " развита " страна след време. Страната има всички вероятности за това и китайските управляващи работят интензивно за задачата. Но към този момент КНР е надалеч от този статут и единствената причина това да се промени официално е, тъй като Съединени американски щати желаят да могат да разчитат на нелоялна конкуренция и непропорционални привилегии, когато стане въпрос за Китай или която и да било друга страна, която Вашингтон счита за опасност за хегемонията си над света.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР