В своята книга Thinking, Fast and Slow психологът Даниел Канеман

...
В своята книга Thinking, Fast and Slow психологът Даниел Канеман
Коментари Харесай

Психологическият трик, който ще накара всички да ви харесат

В своята книга " Thinking, Fast and Slow " психологът Даниел Канеман показва концепцията за " пресилената прочувствена съгласуваност " или по-позната като " резултатът на ореола " или " хало резултат ".

Той е обвързван с това да харесвате (или да не харесвате) всичко в даден човек и даже страните на характера му, които не сте видели, единствено на база на една негова линия или на прекараното време дружно.

Експертът дава образец с това, че в случай че срещнеш човек на събитие и го харесаш, а по-късно на същото място бъдете запитани дали бихте дарили за дадена идея, в случай че го харесате, бихте очаквали той да направи подаяние. Причината е, че сте го оценили като интелигентен или занимателен, а оттова изхождате, че той е и великодушен.

Всъщност този резултат в най-честият случай е обвързван с външния тип. Редица изследвания демонстрират, че хората с по-привлекателна осанка са възприемани и като интелигентни, съумели и даже по-здрави.

Нещо повече, последователността, в която откриване чертите от характера на даден човек, макар че това става инцидентно, усилва смисъла на първото усещане.

Казано по различен метод, в случай че някой ни е харесал поради нещо съответно, възприятието му за комизъм, да вземем за пример, то ние бихме били по-склонни да му припишем и други позитивни черти, без да сме открили дали ги има в действителност.

Това е значимо да се знае и когато човек се готви за изявление за нова работа. Ако той успее да покаже своята най-хубава страна в самото начало на диалога, то работодателят би могъл да го схване като доста по-интелигентен и подобаващ, в сравнение с останалите претенденти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР