В свой доклад ООН остро критикува талибаните за извършването на

...
В свой доклад ООН остро критикува талибаните за извършването на
Коментари Харесай

ООН призова талибаните да спрат екзекуциите

В собствен отчет Организация на обединените нации остро подлага на критика талибаните за осъществяването на обществени изтезания, удари с бич и камъни след завземането на властта в Афганистан и прикани ръководещите в страната да спрат сходни практики, осведоми Асошиейтед прес.

Само през последните шест месеца 274 мъже, 58 дами и две момчета са били обществено линчувани в Афганистан, съгласно отчет на Мисията на Организация на обединените нации за подкрепяне на Афганистан. Телесното наказване е нарушаване на Конвенцията против изтезанията и би трябвало да спре, сподели Фиона Фрейзър, началник на организацията по правата на индивида. Тя също прикани за неотложен мораториум върху изтезанията.

Талибанското външно министерство уточни в отговор, че законите на Афганистан се дефинират в сходство с ислямските правила и насоки и че голямото болшинство от афганистанците следват тези правила. В случай на спор сред интернационалното право за правата на индивида и ислямското право, държавното управление е длъжно да следва ислямския закон.

Талибаните започнаха да ползват сходни санкции малко откакто пристигнаха на власт преди съвсем две години, макар първичните обещания за по-умерено ръководство, в сравнение с по време на предходния им престой на власт през 90-те години.

В същото време те последователно стегнаха рестриктивните мерки за дамите, като им не разрешиха достъпа до публични места, като паркове и фитнес зали, в сходство с тяхното пояснение на ислямския закон. Ограниченията провокираха интернационален отзив, увеличавайки изолацията на страната в миг, когато стопанската система й се срина и влошавайки филантропичната рецесия.

Докладът на Организация на обединените нации за телесните санкции документира практиките на талибаните както преди, по този начин и след завръщането им на власт през август 2021 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР