В световен план 1 от 9 жени страдат от ендометриоза.

...
В световен план 1 от 9 жени страдат от ендометриоза.
Коментари Харесай

Мария Георгиева: Нашата цел е да създадем регистър на диагностицирани с ендометриоза

В международен проект 1 от 9 дами страдат от ендометриоза. В България няма указател за диагностицирани с ендометриоза. Това е една от нашите цели – да създадем подобен, с цел да може да има в действителност настояща цифра, с цел да знаем мащаба на болестта и да знаем с какво се борим. Това сподели Мария Георгиева – ръководител на Фондация " Ендометриоза и репродуктивно здраве “, в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.

За задачата обаче е належащо ангажирането и на законодателната, и на изпълнителна власт, акцентира тя. " Да образуваме работна група с медицински експерти, с цел да сложим най-важните точки за нас като пациенти, и оттова нататък към този момент да се сътвори закон или декрет, който да изисква подобен указател “, разясни Георгиева.

Тя изясни какво съставлява болестта ендометриоза. То визира репродуктивната система на дамата. " Представлява тъкан, сходна на тази в матката, която се популяризира отвън нея – може да бъде открита на яйчници, фалопиева тръби, по храносмилателна система, даже бял дроб. “

Диагнозата се слага мъчно, макар че болестта не е ново и не е рядко. " Неслучайно нашата акция е озаглавена " Ендометриозата – невидимата болест “. Допреди години това беше по лапароскопски метод, само че в последно време, с напредването на медицината и специализирането на лекарите, един добър доктор, който има опит с ендометриоза, може да я види и на ултразвуков обзор “, изясни Георгиева.

Големият проблем съгласно Виктория Радославова, която е пациент с ендометриоза е, че дамите нормално не търсят помощ, когато изпитват дискомфорт, болежка и признаци, които не са естествени, и това е причина постоянно болестта на бъде откривано в развъртян етап. " Аз бързо доближих до диагноза, само че след слагането на диагнозата това с нищо не ми оказа помощ, тъй като тогава пък влизаш в идващия стадий, в който споделят " А, но то това е необичайно заболяване, значи всичко, което ти се случва, е обикновено, че ти се случва. Аз стопирах да се храня, имах усложнения при придвижване, с единия крайник накуцвах “, описа Радославова.

Допреди няколко години информацията за заболяването е била доста нищожна, а рекомендациите на лекарите – извънредно противоположни, съобщи тя. " Битуваха едни в действителност злокобни неща, които огромна част от дамите в България в действителност са претърпели и са следвали едни трънливи и безумни пътеки, до момента в който в този момент нализа информираността. Ясно е какъв вид интервенция, тъкмо каква хормонална терапия да се ползва. Има повече изясненост “, сподели още Радославова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР