В света на храненето някои дебати са все още актуални.

...
В света на храненето някои дебати са все още актуални.
Коментари Харесай

Яйцата полезни ли са за мен?

В света на храненето някои диспути са към момента настоящи. Такъв е и дебатът за яйцето. Почти 40 години откриватели се пробват да дефинират дали омлетът, бърканите яйца и варените са здравословни.

Аргументът, както нормално, се върти към елементарния фактор, че яйцата имат високо наличие на мазнини и холестерол. Така че е елементарно да се допусна, че премахването на жълтъка или отбягване конусмацията на яйца изцяло, са част от всяка диета.

Актуалните към момента въпроси за яйцата са свързани с това какви са вероятно техните изгоди и не вредят ли повече, в сравнение с да оказват помощ?

В реалност един бърз взор на най-често срещаните легенди демонстрира, че готвенето на яйца, като общоприета част от вашата диета, е едно от най-хубавите решения, които можете да извършите.

Мит: Яйцата ни вършат дебели.

 Консумация на яйца

Истина: Яйцата са чудесна храна за загуба на тегло

Може да сте чували, че яденето на яйца ще ви направи дебели, защото 60% от калориите на яйцата идват от мазнини. Въпреки това, яденето на мазнини не ви прави цялостни и яйцата са храна, контролираща калориите. Яйцата спомагат за усилване на загубата на тегло, а не противоположното.

Едно яйце има към 70 калории с отличен баланс от 6 грама протеин и 5 грама мазнини. Комбинацията протеин/мазнини усилва хормона, който споделя на мозъка ви, че сте сити. Протеинът в яйцата кара тялото ви, да освободи от хормона глюкагон, който предизвиква организмът да употребява съхранените въглехидрати и мазнини.

Мит: Яйцата покачват холестерола

Истина: Яйцата не засягат равнището на холестерола

Ако желаете да намалите количеството на холестерол в кръвта, би трябвало да намалите количеството на холестерола, който консумирате. Ето за какво яйцата нормално са изтъквани като рискови - съдържат към 200 мг холестерол на порция.

Приемът на холестерол в действителност не покачва количеството холестерол в кръвта ви или най-малко не толкоз, колкото си мислите. В реалност единствено 30% от хората се въздействат от доста нарастване в равнищата му, откакто са следвали режим на хранене с високо наличие на холестерол.

 Пържени яйца

Изследвания демонстрират, че дневната консумация на яйца при здрави човеци не усилва риска от коронарна болест на сърцето. Има опити, които удостоверяват, че три яйца на ден усъвършенстват добият холестерол без да провокират отрицателни резултати.

Мит: Трябва да ядем единствено белтъка

Истина: Насладете се на цялото яйце

Един яйчен белтък съдържа всички протеини - 3.5 грама на яйце, а останалата част от питателните субстанции, белтъчини и мазнини се крият в жълтъка, което значи, че той е най-питателна част на яйцето. Жълтъкът съдържат 240 mg на левцин - аминокиселината, която е виновна за построяването на генетична мускулна маса.

Освен нея жълтъкът включва и холин, който е от значително значение за функционалността на клетъчната мембрана.

Мит: Яденето на сурови яйца ви разрешава достъп до повече хранителни субстанции

Истина: Гответе яйцата, с цел да осигурите на тялото си всички хранителни вещества

Оксидирането на холестерола в яйцето по време на готвене е минимално и даже понижава, в случай че готвите яйцето си на ниска температура. Консумирането на сурови яйца се предлага, с цел да се избегне намаляването на количеството лутеин и зеаксантин. Изследвания демонстрират, че варените яйца покачват равнищата на лутеин и зеаксантин в кръвта.

И до момента в който единствено 1 от 10 000 яйца са инфектирани със салмонела, варенето на яйца дейно ще унищожи салмонелата и доста ще понижи риска от хранителни болести, алергии и натравяния.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР