В страните от Обединеното кралство съществува политика за физическа намеса

...
В страните от Обединеното кралство съществува политика за физическа намеса
Коментари Харесай

Експерт по агресия: Учителите ни не са подготвени да действат при сбиване между децата


В страните от Обединеното кралство съществува политика за физическа интервенция в такива обстановки с доста висока степен на риск, когато детето не реагира на думите, то е изпаднало в положение на мощен афект. Той би трябвало да се намеси и с физически контакт. В тези страни съществува и доста добра система за образование на педагогическите експерти, които работят с такива деца. Това показа в утринния блок на Нова телевизия специалистът по експанзия при децата доктор Цветослав Николов по отношение на последния случай на експанзия в учебно заведение.

,,Конкретната обстановка има две страни. Първо, има демонстрация на принуждение от страна на преподавателя, което е недопустимо, само че въпреки това той не може и да не се намеси. Трябва да има интервенция, само че въпросът е каква да бъде тя. На учителите е вменена отговорността да пазят живота и здравето на учениците, само че не е конкретизирано по какъв начин. Учителите ни не са готови да работят при сходни обстановки при сборичкване сред деца'', съобщи Николов.

,,Още през 2012 година е написан специфичен механизъм за противопоставяне на учебното принуждение и тормоз. В него има всички стъпки, които могат и би трябвало да се подхващат в сходни случаи, добави по тематиката Ева Жечева, шеф на Дирекция "Права на детето " към омбудсмана.

Според Жечева при случай на дете със специфични просветителни потребности, което влиза в спор с другите деца, би трябвало да се направи оценка на риска.

,,Момичето има проблеми със своето държание. Явно никой в учебното заведение не е оценил задоволително риска. Има координационен съвет, който би трябвало да бъде основан, да познава държанието на всяко дете, само че няма такъв'', означи Жечева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР