В Стара Загора - специалистите по медицински грижи от Университетската

...
В Стара Загора - специалистите по медицински грижи от Университетската
Коментари Харесай

Медицинските специалисти в Стара Загора искат достойно заплащане

В Стара Загора - експертите по медицински грижи от Университетската многопрофилна болница излязоха още веднъж на митинг. Те упорстват за почтено възнаграждение и възстановяване на изискванията на труд.

Стара Загора
 © Снимки: БГНЕС
Медицинските експерти упорстват главното им заплащане да се равнява на две минимални заплати, както и лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения..Протестиращите,бяха безапелационни,че в случай че не се вземат ограничения има заплаха лечебните заведения да останат без медицински служащи.
Колежките просто изнемогват, по една дневно дневна, една е нощна, една е след нощна. Има заболели, има отпуски - би трябвало да се вземат. Просто е невероятно да се работи, ние просто си отиваме.Искаме една единна стартова заплата за здравна сестра в България. А от там към този момент може да се надгражда, тъй като има тежки отделения, има реанимации, само че да бъде регламентирано здравна сестра - специалност в България.
Според омбудсмана Мая Манолова това не е митинг единствено на медицинските сестри, а е на първо място и поради пациентите и лекарите и цялата здравна система. Тя акцентира, че нито едно от обещанията, дадени от Министерството на здравеопазването, не е изпълнено.
Мая Манолова - народен омбудсман: Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат най-малко на равнището на контрактуваното в Колективния трудов контракт, а точно 950 лева стартова заплата за медицински експерт, действително нарастванията, които се случиха са в границите на 20, 50 до 80 лв.. Това е неистина от страна на Министерството на здравеопазването.Това е неистина и това е отвод от промени, отвод да се вземат решение проблемите в здравната система, тъй като в този момент там е добре проведен безпорядък, от който парите изтичат.
По-късно в свое послание министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи, че не приема спекулациите на Мая Манолова за възнагражденията на медицинските експерти и обвиняванията, че „ парите изтичат ". Той укори обмудсмана в основаването на безпорядък в системата.

Ананиев акцентира, че лечебните заведения са търговски сдружения и той като министър, няма по какъв начин, да усилва заплатите на личния състав в лечебните заведения.

Средствата, отпуснати с министерско разпореждане както и средствата, планувани за нарастване на клиничните пътеки, ще стигнат до медицинските експерти с юнските и юлските хонорари се споделя още в обръщението на здравния министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР