В сряда Бойко Борисов беше атакуван в европейския парламент лично

...
В сряда Бойко Борисов беше атакуван в европейския парламент лично
Коментари Харесай

Паметник на екологичната глупост, корупция и лобизъм

В сряда Бойко Борисов беше нападнат в европейския парламент персонално от председателката на европейските зелени – Ска Келер. Германката попита българския министър председател за какво е разрешил строителство на ски курорт и противозаконна сеч в Пирин. Като оставим настрани, че това са откровени неистини, по-интересен ефактът, че европейска политическа мощ нападна българския министър председател непосредствено за развиване на туризма у нас. А нали сякаш не сме били опасност за западните курорти?

Можем да им бъдем конкуренция – и те го знаят

Българските планини имат голям капацитет да пренасочат забележителен поток туристи от западните курорти, заради две просто аргументи – за разлика от Запада, ние сме целогодишна дестинация и за разлика от Запада, ние можем да вдигнем цените тройно и отново да сме по-евтини.

Всичко това е осъзнато доста от дълго време от европейските туристически асоциации и съответните политици и лобисти, които пазят техните ползи. Например, през 2006 година френският народен представител Венсан Ролан изготвя отчет до тогавашния министър председател на Франция, в който споделя, че е допустимо „ бързото развиване на зимните курорти в България да се трансформира в опасност за френските курорти във връзка с контингента на задграничните туристи “, като категорично цитира английските туристи, които се пренасочват всеобщо от Франция към България.

По думите на член на борда на концесионера на ски зона Банско, швейцарският дипломат също е взел непосредствено отношение по тематиката. На въпрос за какво швейцарското посолство жигосва ски зоната като нелегално построена, посланикът се е извинил, само че предложил на България да не построява доста ски зони, тъй като това било неточност, за която Швейцария съжалявала – и алпийската страна щяла да ни оказва помощ да не я допуснем. Посланикът удържа на думата си и българо-швейцарската стратегия финансира основаването на проект за ръководство на парк Пирин, който постанова забрани за развиване на ски уреди даже в дребната туристическа зона с повърхност 2% от парка. Същата стратегия напълно публично отделя и 10 млн. лева за еко-лобизъм в България против развиването на планински туризъм, които публично се ръководят от народен съветник по туризъм на швейцарското федерално държавно управление.

Българите се продадохме и свихме уши

Типично за страна с надълбоко недодялан нрав и кириак-стефчовски привички, България клекна изцяло пред задграничния напън. Екоминистерството утвърди безрезервно съвсем всички проекти за ръководство, написани от непознатите лобисти, вследствие на което Рила, Пирин и Витоша са изцяло блокирани за развиване на планински туризъм. През 2012 година още веднъж под задграничен лобизъм се одобряват промени и допълнения в Закона за горите, които де факто вършат построяването на ски писти и лифтове невероятно на територията на цялата страна.

Междувременно, дребна България се оказва и страната с най-голяма територия под отбраната на НАТУРА 2000 от целия Европейски съюз – над 30%. На всичкото от горната страна, България приема закони за НАТУРА 2000, които са невиждано рестриктивни. Въпреки че европейският туризъм употребява мрежата от предпазени местности като туристически актив, у нас тя се трансформира в примка от злокобни забрани и парадокси. Гробища и летища се оказват покрити с скъпи треви – хората не могат да закопаят умрелите си близки, самолети не могат да изхвърчат. Отдавна изчезнали делфини потеглят да плуват по Дунав, невиждани от десетилетия скъпи лалугери и катерици по документи са плъзнали из цяла Северна България, неповторими риби и миди скачат из пресъхнали реки и какво ли още не – страната ни се трансформира в монумент на екологичната нелепост, корупция и лобизъм.

Разбира се, всичко това се случва с гласното или негласното единодушие на българските политици, които одобряват закон след закон и разпоредба след разпоредба в полза на задгранични ползи. Някои от тях даже интензивно играят ролята на лобисти – както вицепремиерът Каракачанов разкри, водачите на Реформаторския блок са сложили като съдружно изискване Борисов да блокира планинския туризъм в Витоша и Пирин.

Лъч вяра

Както постоянно се случва, спасението идва от най-неочакваното място. Поради неналичието си на обвързаности и в характерен негов жанр, вицепремиерът Валери Симеонов за пръв път изрече от най-високо държавно равнище съмнения, че задгранични бизнес и политически ползи са блокирали българския планински туризъм през последните 15 години. Това сякаш вдъхна храброст на всички институции и политици по веригата. Красимир Каракачанов разкри лобизма на водачи на Реформаторския блок против български планински курорти в границите на предходното държавно управление. Кметът на Банско Георги Икономов изиска дотъкмяване на започнатата още преди три години процедура за смяна на проекта за ръководство на Пирин и Министерски съвет я утвърди – правейки първа стъпка за построяването на втори кабинков въжен превоз. Столична община също реагира и потегли по утъпканата от Икономов пътека – проектът за парк Витоша също ще бъде променен, тъй че да се даде позволение за замяна и рационализация на допотопните лифтове. Всички работодателски организации се сплотиха в декларация против екологичния рекет, обявявайки на всеослушание, че той саботира освен туризма само че и цели браншове като металургия, рудодобив, пътно и инфраструктурно строителство, и така нататък Дори министър председателят Борисов зае твърда позиция в Страсбург и даде персонални гаранции на лидерката на европейските зелени, че в българските курорти няма да се прави нищо нелегално, а просто ще се развива спортната инфраструктура.

Как ще продължи борбата?

Чуждестранните лобисти няма да се откажат – залогът е прекомерно огромен. Организираните от ДСБ, Да, България и Зелените митинги евентуално ще продължат, въпреки и с все по-неясна цел, мотивация и лозунги. След като Симеонов изрече на всеослушание истината, че съществува целенасочена и финансирана извън офанзива против целия български планински туризъм, повдигането на апел против туризма в поддръжка на брадатия лешояд се трансформира в признание. Поради тази причина, напъните на непознатите лобисти ще се насочат към основаване на нормативен безпорядък, който просто да отсрочи оптимално във времето постигането на действителни резултати.

Такъв образец беше опитът на лобистите да излъжат премиера Борисов като той внесе нелегално решение в Министерски съвет за измяна на проекта за ръководство на Пирин, което след това да падне в съда. В Страсбург Борисов с половин уста призна за тайната среща сред него и представители на WWF в Министерски съвет, като няколко часа по-късно ClubZ удостовери информацията. Вчера алпинистът Боян Петров внесе противозаконния текст като предложение до Министерски съвет и Министерство на околната среда и водите. Със сигурност това ще бъде и тактиката за Витоша – WWF ще се опитат през близки до тях общински съветници (Марта Георгиева, Иво Божков) да изнудят кмета Фандъкова да внесе също противозаконни текстове, които да паднат в съда и да подсигуряват, че Витоша ще остане недостъпна мъртва планина. Най-голямата въпросителна е по какъв начин лобистите ще се опитат да блокират декларираните от Симеонов промени в Закона за горите, които да отблокират генерално развиването на планинския туризъм в цялата страна. След изпадането на Реформаторския блок от Народното събрание, те де факто нямат директни представители в законодателната власт. Вероятно натискът върху Народното събрание ще бъде сбъднат посредством ежеседмични митинги и опити за неговото блокиране.

Ако българският планински туризъм няма по какъв начин да бъде конкурентен на западните курорти, то тогава с каква цел се изливат всичките тези пари, лобизъм, политически напън и организация?
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР