В срок до 15 март ще бъдат изплатени дължимите суми

...
В срок до 15 март ще бъдат изплатени дължимите суми
Коментари Харесай

До 15 март изплащат инвалидните пенсии на хората със забавено преосвидетелстване

В период до 15 март ще бъдат изплатени дължимите суми на 962 души с подлежащи на възобновяване пенсии за неработоспособност, наследствени пенсии и/или добавки за непозната помощ по експертни решения с изминал период и при веселба в здравната експертиза за преосвидетелстване на лицата. Това оповестяват от Националния застрахователен институт (НОИ).

Служебното обновяване бе регламентирано в Закона за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, който влезе в действие от 29 януари. От Национален осигурителен институт акцентират, че пенсионните заплащания не се възвръщат абсолютно и за всички лица, а единствено на тези, които дават отговор на нормативните условия, а точно – да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице веселба в здравната експертиза.

Освен описите, изпратени през февруари, по които следва заплащане, до 20-о число на всеки идващ месец Министерството на здравеопазването ще изпраща в Национален осигурителен институт данни за лицата, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди приключване на периода на експертните им решения, само че в тримесечен период от датата на заявката ТЕЛК не се е произнесъл за типа и степента на увреждане/степента на трайно понижената продуктивност. На базата на тези описи Национален осигурителен институт навреме ще подхваща дейности по възобновяване на пенсионните права, твърдят от института.

За изплащането на пенсиите и добавките до плануваната дата за преосвидетелстване в териториалните поделения на Национален осигурителен институт ще се постановяват разпоредби, които ще бъдат връчвани на пенсионерите. Тъй като пенсиите са изплащани до разнообразни дати, възобновяване на пенсионните заплащания ще се отнася до друг интервал и в друг размер за всяко едно от тези лица.

Пенсиите и добавките в случаите на преосвидетелстване на лицата, в които не е налице закъснение в здравната експертиза или забавянето е от страна на пенсионера, се обработват по общия ред, използван и досега, т.е. след приключването на периода на последното годно експертно решение те се стопират от погашение до постъпване на ново експертно решение. С оглед на това Национален осигурителен институт обръща особено внимание на пенсионерите, че би трябвало да подават своите заявления-декларации за постоянно преосвидетелстване по-рано от три месеца преди датата, на която изтичат експертните решения, въз основа на които се изплащат пенсиите и/или добавките им.

Пенсионерите с персонални пенсии или добавки за неработоспособност към февруари са общо 476 933.

Редовното погашение на пенсиите през март 2023 година посредством пощенските станции ще се извърши по общоприетия график – от 7 март (вторник) до 20 март (понеделник), осведомят още от Националния застрахователен институт. Преводите на сумите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 март 2023 година

Датите за всички типове заплащания, осъществявани от Национален осигурителен институт към обезпечените лица и пенсионерите, се актуализират всеки месец и са налични през интернет страницата на института, графа „ Календар на заплащанията “, напомнят още от там.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР