В средата на октомври в Пекин ще се проведе следващият

...
В средата на октомври в Пекин ще се проведе следващият
Коментари Харесай

Западът се обърка. Китай наруши плановете на САЩ и Европа

В средата на октомври в Пекин ще се организира идващият конгрес „ Един пояс, веднъж “, където, несъмнено, е поканен и съветският президент. Тази стратегия започва преди 10 години по самодейност на Си Цзинпин. Какво към този момент са постигнали Китай и неговите сътрудници?

Големи проекти

През есента на 2013 година Си Цзинпин, който преди малко беше заел поста ръководител на КНР, по време на посещаване в Казахстан изнесе тирада „ Развиване на другарството сред народите, взаимно основаване на прелестно бъдеще “, предлагайки образуването на Икономическият пояс на пътя на коприната (ИППК). Скоро, към този момент в Индонезия, той изложи концепцията за Морския път на коприната (МПК) на XXI век. Всичко това беше обвързвано с концепцията „ Един пояс, веднъж “ (1П1П) - няколко огромни стопански коридора от Китай до Централна и Югоизточна Азия, Близкия изток, Африка, Европа и, несъмнено, Русия.

Създадоха капиталов фонд за 1П1П с начален капитал от 3,2 милиарда $ (и увеличение на 16 до 2020 г.), фонд „ Пътят на коприната “ (10 милиарда с вероятност до 40). Сега китайски банки и компании финансират и строят електроцентрали, ЖП линии, автомагистрали, пристанища, телекомуникационна инфраструктура – чак до интелигентни градове – по целия свят.

Първият конгрес на високо равнище, отдаден на самодейността, се организира през май 2017 година Той беше посетен от водачите на 29 страни, в това число Владимир Путин. Москва не взе участие директно в програмата, прецизират от съветското външно министерство. Взаимодействието се основава на взаимното изказване от 2015 година за съдействие сред Евразийския стопански съюз и ИППК. Русия „ преглежда това трасе като една от значимите области на работа за осъществяване на концепцията на Путин за образуване на огромно евразийско партньорство “, изяснява външното министерство.

Разширение на формата

Вторият конгрес беше през 2019 година По това време броят на страните, които си сътрудничат с Китай по един или различен метод в 1П1П, се е нараснал доста. Интерес демонстрираха и интернационалните структури, в това число Организация на обединените нации, МВФ и Шанхайската организация за съдействие.

Сега повече от 150 страни вземат участие в „ Един пояс, веднъж “ на равнище разнообразни съглашения. „ Насърчаването на мира, развиването и правата на индивида, взаимноизгодното съдействие, спазването на задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право са наши общи отговорности ", се споделя в официалното съобщение след втория конгрес. „ Постигане на мощен, резистентен, уравновесен и приобщаващ напредък " и подобряването на качеството на живот на народите са наши общи цели. Създаването на проспериращ и кротичък свят със споделено бъдеще е наш общ блян ”, се добавя там.

Пандемията от ковид направи корекции в интернационалния дневен ред, тъй че идната среща на високо равнище по отношение на 1П1П, планувана за 2021 година, беше отсрочена. Въпреки това работата по самодейността продължи. Путин неведнъж е изтъквал вероятностите за необятно взаимоотношение сред разнообразни формати. Така този месец на пленарно съвещание на Валдайския интернационален клуб той акцентира: „ Един пояс, веднъж “ не се конкурира с Евразийския стопански съюз, „ единият план хармонично добавя другия “.

Прозрачно съдействие

Преди третия конгрес и в чест на десетата годишнина от самодейността китайските управляващи разгласиха бяла книга - „ Инициативата „ Един пояс, веднъж ”: основен дирек на световна общественост за споделено бъдеще “. Този отчет обрисува главните правила на Пекин: „ Предложени от Китай, само че притежавани от света “. " Икономическата глобализация би трябвало да бъде поправена както по форма, по този начин и всъщност. Тя би трябвало да стане по-отворена, приобщаваща, уравновесена и потребна за всички ", се споделя в документа.

Ключовата роля на Китай в 1П1П се дължи основно на неговата мощна стопанска система, пазарен мащаб, опит в построяването на инфраструктура и способността да създава на ниска цена, само че висококачествено съоръжение. Въпреки това, както неведнъж припомня „ бялата книга “, главното е да се вземат поради ползите на всички участници. И преди всичко за решение на техните належащи проблеми, като „ несъответстваща инфраструктура, изоставащо индустриално развиване, лимитирана индустриализация, липса на капитал и технологии и липса на квалифицирана работна ръка “.

„ 1П1П е обществен път, отворен за всички, а не частен път, благосъстоятелност на която и да е страна. Той е свободен от геополитически съставни, няма за цел да сътвори извънреден клуб, не образува клики въз основа на избрани идеологически стандарти. Няма желание за основаване на военни съюзи. Страни от Евразия, Африка, Северна и Южна Америка и Океания са поканени да вземат участие в тази самодейност, без значение от тяхната политическа система, исторически генезис, просвета, стадий на развиване, идеология или религиозни вярвания ", се отбелязва в отчета. Всичко това приближава китайската стратегия до други механизми на взаимоотношение, където Пекин и Москва играят значима роля, да вземем за пример БРИКС или ЕАИС. Логично е Русия на този декор да приказва за допълващи се формати, а не за съревнование.

Опасенията на Запада

Разбира се, груповият Запад, където посредством напъните на Съединени американски щати приоритет е „ сдържането на Китай “, не пропуща опцията да подлага на критика 1П1П. Тази година огромен резонанс провокира фактът, че в Италия, първата страна от Групата на седемте (Г-7), която се причисли към 1П1П, оповестиха желанието си да се отдръпват от програмата. Причината е, че за четирите години от подписването на меморандума за съгласие Рим сякаш не е видял изгодите от сходно съдействие. Но това, несъмнено, е единствено опрощение.

Миналия юни Г-7 разгласи стартирането на „ Партньорство за световна инфраструктура и вложения “ – явно противотежест на 1П1П. Въпреки това, с изключение на с анонса, " Седмицата " към момента няма с какво да се похвали. Показателно е, че Партньорството имаше първообраз - проектът „ Изградете по-добър свят “, препоръчан от Джо Байдън през 2021 година, също предопределен да се конкурира с китайски планове. Лидерите на Г-7 не можаха да измислят нищо по-добро от това просто да показват една и съща концепция под друго име - и даже западни анализатори признават това.

Някои от тях, апропо, считат, че опълчването на Китай и 1П1П е контрапродуктивно. По-специално, Дейвид Фъргюсън, основен британски редактор на вестник “Форин Ленгуидж Прес ” (публикуван в Китай) счита, че “Светът се нуждае не от водачество в остарелия западен колониален смисъл, където на хората се споделя по какъв начин би трябвало да се държат или са принудени да вършат неща, които не желаят да вършат, а от водачество, което почита другите страни. И това е характерност на интернационалната дипломация на Китай ", твърди той..

Според него главната неточност на Запада е арогантността и задълбаването му върху конкуренцията с Китай. Но съдейки по дейностите на Съединени американски щати и Европа, там не желаят да се отклонят от този път.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР