В средата на ноември първият медицински хеликоптер за спешна помощ

...
В средата на ноември първият медицински хеликоптер за спешна помощ
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер ще бъде тестван през ноември

В средата на ноември първият медицински хеликоптер за незабавна помощ по въздуха ще излезе за полетни проби. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по време на посещаване в базата на италианската компания „ Леонардо “ (Leonardo S.p.A) в град Верджате. Там сега се построява
първият от общо шест хеликоптера за незабавна здравна помощ.
България разпореди поръчката за покупката на шест медицински хеликоптера на „ Леонардо “ по-рано тази година след процедура по директно договоряне.

Българска делегация, водена от министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков, посети базата на италианската компания, с цел да се запознае с напредъка. Гвоздейков заяви, че към този момент са подадени документите за лицензиране на „ България Хели Мед Сървиз ” като авиационен оператор и до идването на първия хеликоптер у нас, сдружението ще разполага с лиценз.

По думите му преимуществото на това, че в България незабавната здравна помощ по въздух се построява в този момент е,  че
ще бъдат закупени хеликоптери от най-ново потомство
и страната ни ще има достъп до най-голям клас авионика.

По време на диалозите беше разисквана и опцията за доставка на два спомагателни хеликоптера, която е заложена в контракта сред „ Леонардо “ и Министерството на здравеопазването. Проф. Гетов изясни, че според клаузите в контракта до края на другата година
страната ни може да поръча още два хеликоптера
без смяна в цената.

Българската делегация посети полетния симулатор и центъра за образование на „ Леонардо “. Там в
момента се образоват двама от българските водачи
и двама инженери за HEMS. От компанията подчертаха, че екипът демонстрира извънредно високо равнище на подготовка и професионализъм.

Вицепрезидентът по интернационалните продажби на италианската компания Андреа Миртето съобщи, че досега „ Леонардо “ са произвели над 4500 хеликоптера за 1500 клиента от 150 страни. По думите му компанията разполага със специфичен програмен продукт, който следи всички хеликоптери във всяка точка на света и може да планува бъдещи повреди. Стойността на осъществените поръчки в областта на електрониката, сигурността, аеронавтиката и производството на хеликоптери възлиза на 14.7 милиарда евро, а сега компанията извършва контракти на стойност 17.3 милиарда евро.

Договорът на „ Леонардо “ с Министерство на здравеопазването е на обща стойност 113 млн. лева без Данък добавена стойност. Той включва и доставка на нужното наземно съоръжение, както и опция за закупуване на още два хеликоптера на същата цена.
Още по тематиката:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР