В средата на миналата седмица Пекин обяви завършването на първата

...
В средата на миналата седмица Пекин обяви завършването на първата
Коментари Харесай

Юрий Тавровский: Пекин показа първата репетиция на мирното освобождение на Тайван

В средата на предходната седмица Пекин разгласи завършването на първата фаза от ученията към Тайван. През миналите дни военновъздушните сили и флотът на Народоосвободителната войска на Китай (НОАК) демонстрираха способността и готовността си да блокират изцяло острова. Американците като цяло стояха надалеч от контакт. Високото равнище на борба, което беше достигнато, няма да се върне. Сега дейностите на НОАК към целия остров, а освен в Тайванския проток, ще бъдат норма. Непредсказуемостта на времето, мястото и мащаба на новите учения ще държи американците, тайванците и други антикитайски сили на нокти. Всяка нова провокация ще докара до последваща фаза на борба и обсада.

Силата и решителността на Китай не бяха под подозрение даже преди скандалната аудиенция на Нанси Пелоси. Ужасни крясъци от Пекин провокираха същински смут в Тайпе. Там изначало анулираха поканата към ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати. Пелоси не можеше да си разреши да " загуби лице ". С увещание и закани тя постигнала възобновяване на поканата. Но въпреки това, тя трябваше да влезе в Тайпе от " задната врата " - самолетът с изгасени светлини кацна на безлюдно летище с изгасени светлини. Третият човек в Щатите не влезе през парадния вход. Възрастна дама слизаше по нестабилните железни стълби, вкопчвайки се конвулсивно в парапета. Програмата за престой на острова също беше понижена до най-малко, като облекчено изпратиха госта на полет няколко часа след идването.

Въздишка на облекчение обхвана света - самолетът на Пелоси не беше свален на път за Тайпе, той не беше арестуван под предлог за учения на китайските Военновъздушни сили, които към този момент бяха почнали. Но отговорът на Пекин беше доста по-твърд и систематичен. Поредица от учения на военновъздушните и военноморските сили в действителност блокираха Тайван, демонстрирайки главната му накърнимост - икономическата. Но най-важното е, че Пекин заобиколи предопределената за него „ клопка “ и не се включи в пълномащабен въоръжен спор. В края на краищата, след умиротворяването на Тибет, Синцзян и Хонконг, на Америка остава една вяра да забави изпреварващото развиване на Поднебесната - да провокира революция сред китайци и китайци за Тайван.

Пекин сподели до момента единствено първата подготовка на " мирното избавление на Тайван ". Други подготовки ще последват при нужда в отговор на следващи провокации. Освен това те ще употребяват нови декори, в това число самолетоносачи, кибероръжия, балистични ракети. Тепърва следва генералната подготовка, най-много самата премиера. Като част от подготовката си Китай проучва последните и настоящи стратегически интервенции на Съединени американски щати. Ли Фей, професор в университета „ Сямън “ от прилежащата на Тайван провинция Фудзиен, сподели пред „ Глобал Таймс “, че в този момент американците слагат капан за Китай, тъкмо както направиха с Русия по време на украинската рецесия. Те вършат всичко допустимо да предизвикат Китай с вярата, че той ще реагира прекомерно на провокациите на Съединени американски щати без нужната подготовка. Китай обаче, заради увереността си в силата си, е доста по-мъдър и по-търпелив, в сравнение с Вашингтон очакваше. Следователно Пекин употребява грешката на Съединени американски щати, с цел да усъвършенства в допълнение подготовката си за национално обединяване, сподели Ли Фей.

Докога ще продължи сегашният „ антракт” и по кое време да чакаме ново изостряне на тайванската рецесия? Вярвам, че нападението на Пелоси в действителност беше повърхностно деяние на пенсиониран деятел, чиято простотия беше подсилена от правилото за разделяне на управляващите в Конституцията на Съединени американски щати. Тя внесе мощно, само че кратковременно комплициране в осъществяването на два добре премислени солидни сюжета едновременно, американския и китайския. Сценарият на Байдън има за цел последователно да отслаби Китай посредством стимулиране на сепаратистки настроения измежду ръководещите елити на Тайван и конфликт с континента. В същото време преди президентските избори през 2024 година проектите на администрацията не включват внезапно ускорение на сепаратизма, да не приказваме за съдбовното решение на Тайпе да се отдели от Поднебесната империя. Оттук и клетвите за честност към правилото за „ обединен Китай “ от настоящите американско-китайски контракти. Оттук и сериозните изказвания на Байдън за Пелоси, отрицателната позиция на Държавния департамент и военното ведомство. Сега Байдън ще би трябвало да премисли сюжета и да увеличи равнището на борба, с цел да не наподобява като слабак в навечерието на междинните избори.

От друга страна, Пелоси тества типичното „ стратегическо самообладание “ на Си ДзДокога ще продължи настоящето „ пауза” и по кое време да чакаме ново изостряне на тайванската рецесия? Вярвам, че нападението на Пелоси в действителност беше повърхностно деяние на пенсиониран деятел, чиято простотия беше подсилена от правилото за разделяне на управляващите в Конституцията на Съединени американски щати. Той внесе мощно, само че кратковременно комплициране в осъществяването на два добре премислени солидни сюжета едновременно, американския и китайския. Сценарият на Байдън има за цел последователно да отслаби Китай посредством стимулиране на сепаратистки настроения измежду ръководещите елити на Тайван и конфликт с континента. В същото време преди президентските избори през 2024 година проектите на администрацията не включват внезапно ускорение на сепаратизма, да не приказваме за съдбовното решение на Тайпе да се отдели от Поднебесната империя. Оттук и клетвите за честност към правилото за „ обединен Китай “ от настоящите американско-китайски контракти. Оттук и сериозните изказвания на Байдън за Пелоси, отрицателната позиция на Държавния департамент и военното ведомство. Сега Байдън ще би трябвало да премисли сюжета и да увеличи равнището на борба, с цел да не наподобява като слабак в навечерието на междинните избори.

От друга страна, Пелоси тества типичното „ стратегическо самообладание “ на Си Цзинпин. Най-новите образци за успеваемостта на сходна тактика са безкръвните решения на проблемите на Хонконг и Синдзян. Използването на въоръжена полиция и войски на НОАК там в избрани моменти от развиването на „ цветните революции “ изглеждаше неизбежно. Но твърдостта на политическата линия, съчетана с тактическа еластичност, направи допустимо избягването на кръвопролития. Действа " желязна ръка в детска ръкавица ". Със сигурност е създаден подобаващ проект и за Тайван. Сега Пекин ще би трябвало да поправя и този проект.

Повече или по-малко спокоен „ антракт " може да продължи до края на есента. През октомври в Пекин се чака 20-ият конгрес на Комунистическата партия, на който икономическият курс, вътрешната и външната политика на Си Цзинпин ще бъдат утвърдени от представители на 100 милиона комунисти в Средното кралство. Неговият към този момент безграничен мандат да ръководи ще бъде доказан за още 5 години. В Америка през ноември ще се проведат междинни избори за Конгрес. Президентът Байдън не рискува мястото си в Белия дом. Но неговата Демократическа партия върви решително към проваляне и загуба на болшинство и в двете камари. Добавяме две плюс две и получаваме, че доникъде на ноември не би трябвало да се чака нещо извънредно.

Но тогава и в Пекин, и във Вашингтон ще се появят нови чиновници, които ще предложат на водачите си свежи разновидности за осъществяване на стратегически проекти. От Пекин могат да последват доста градивни оферти. Вашингтон ще продължи да предизвика Пекин с друга степен на активност. Малко евентуално е вицепрезидентът Камала Харис да тръгне по стъпките на Нанси Пелоси. Но те могат да изпратят един или двама министри в Тайпе. Например една етническа китайка, комерсиалният представител на Съединени американски щати Катрин Тай. Друга група самолетоносачи ще бъде изпратена да плува в Южнокитайско море или в Тайванския проток. Ще донесат още партиди скъпи аварийни елементи за остарелите оръжия. Ще бъдат докарани фигури междинна ръка от страните от НАТО, шумни балтийски " борци против авторитаризма ".

Без да получи съответен отговор на своите оферти, Пекин може да стартира втората фаза на подготовка за " спокойно присъединение ". Самолетите на НОАК ще летят по-често във „ въздушното пространство “ на Тайван, а корабите ще навлизат в „ териториалните води “. В резултат на блокадата на острова икономическите проблеми ще се изострят. Бизнес общността ще се замисли за адекватността на ръководещия режим на Цай Инвен, основният подстрекател на сепаратизма. Активизира се партията „ Гоминдан “, обвързвана с огромния бизнес, със своите милиони членове, обширна организационна конструкция и големи капитали в банките и промишлеността на острова. Въпреки задълбочаването на рецесията, заместник-председателят на партията Андрю Ся, някогашен почитан чиновник в държавното управление на Гоминдана, пътува до Китай, в провинция Фудзиен от другата страна на пролива.

Различни мисли започнаха да посещават тайванските генерали. Един от тях, пенсионер на име Гао Ангуо, неотдавна прикани въоръжените сили да се надигнат и да подсигуряват обединяването с КНР. Генерал Гао заема управителни позиции по време на ръководството на партия „ Гоминдан “, която пази единството на Поднебесната. Мисля, че той има доста съидейници както измежду ветераните, по този начин и измежду младите офицери, които са наясно със ориста си при положение на действителен спор. Освен това никой не е отменил остарялата традиция на „ преместване “. По време на ГГражданската война от 1946-1949 година, след уместно увещание, цели формирования на армията на „ Гоминдана “ се предават или минават на страната на Комунистическата партия. Комунистите завладяват Пекин и някои други огромни градове без пердах. Дън Сяопин, който по това време дава отговор за армейското разузнаване, се счита за занаятчия на убеждаването на генералите от „ Гоминдана “ при пресичането на река Яндзъ. От позиция на компликация прекосяването на могъщия Яндзъ е сравнимо с прекосяването на Тайванския проток.

Ако американците продължат да тласкат Тайпе към съдбовна стъпка, тогава можем да чакаме нови смели ходове от Пекин. Например разширението на зоната за учения на Военноморски сили и Военновъздушни сили на НОАК до остров Гуам, където са съсредоточени главните сили на Съединени американски щати в Тихия океан, в това число хранилища за нуклеарно оръжие. Китайските самолетоносачи от ден на ден ще посещават моретата покрай Япония и Южна Корея, Сингапур и Филипините. Ще зачестят и взаимните учения на стратегическите сили на Китай и Русия.

През последните дни Кремъл проучва решенията на Си Цзинпин и Байдън със същата изчерпателност, както и в Пекин, и във Вашингтон следяха началото на нашата „ специфична военна интервенция “. Пекин не се нуждае от присъединяване на съветските въоръжени сили, както Москва не се нуждае от наличието на „ китайски национални опълченци “ в Донбас. Много по-важно е самото битие на „ втори фронт “ – съветски за Китай и китайски – за Русия. Без това нашите общи врагове щяха да се държат доста по-смело и неразумно.

Вбиването на чеп в руско-китайските връзки е съвсем невероятно. Но е допустимо да се начертаят нови взаимни дейности за демонстриране на опция на американския модел на международен ред – разширението на ШОС и БРИКС. Отличен отговор на Вашингтон би било визитата на Си Цзинпин на идващия стопански конгрес във Владивосток и договаряния с Путин. Нови плавания на взаимни руско-китайски флотове към японските острови, както и подготвителни полети на стратегически бомбардировачи с сходни червени звезди на крилата също няма да попречат.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР