В средата на август ще се свидетели на истински поток

...
В средата на август ще се свидетели на истински поток
Коментари Харесай

Дъжд от падащи звезди през август

В средата на август ще се очевидци на същински поток от падащи звезди. Началото на метеоритния дъжд ще стартира от 5-6 август, а пикът му ще е сред 11 и 13 август.

От Националната обсерватория в Рожен оповестяват, че на час ще падат сред 60 и 70 от естествените явления, известни като падащи звезди. Въпреки че дотогава има съвсем две седмици, от в този момент може да си намислите предпочитание.

Метеоритният поток, на който ще станем очевидци, е от Персеиди. Астрономите изясняват, че в действителност падащите звезди са дребни частици, останали от разпадането на кометата Темпъл тътъл.

Навлизайки в земната атмосфера, те стартират да се трият, нагряват се и изгарят. За времето, в което горят, се виждат във тип на падащи звезди, което в действителност няма нищо общо с същинските звезди.

 Метеоритен дъжд

Пикът на звездопада ще бъде сред 11 и 13 август и ще може да се следи от всяка точка на страната ни без да е нужна специфична техника.

Препоръчително е обаче да излезете измежду природата – надалеч от градското осветяване, с цел да може по-ясно да гледате падащите звезди и да си пожелавате разнообразни неща.

Метеоритният дъжд ще стартира от 5-6 август, само че тогава честотата на падащите звезди ще е по-малка в съпоставяне със средата на месеца, когато ще бъде максимумът на метеоритния поток.

Най-подходящото време за наблюдаване ще е сред 22.30 часа и среднощ. След залез Слънце Персеидите ще се виждат чудесно в дребните обитаеми места и измежду природата.

 Метеорит

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle, която навлиза през към 130 години в Слънчевата система. Обикаляйки Слънцето, в избрани интервали от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от минали комети.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и даже епохи, частици от опашката ѝ не престават да се разсейват в пространството.

Всяка година през август се следят падащи звезди - частици, които навлизат в атмосферата ни с много висока скорост, светят за малко и изгарят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР