В сръбския археологически парк Виминациум бе открит флот от стари

...
В сръбския археологически парк Виминациум бе открит флот от стари
Коментари Харесай

Пълна мистерия: В Сърбия откриха флот от кораби под земята

В сръбския археологически парк Виминациум бе открит флот от остарели дървени кораби, заровени подземен.

Отбелязва се, че това се е случило инцидентно. Багер, който работел покрай парка, разкрил пласт глина. Работниците забелязали останките от антична структура в ямата и разказали на учените за нея.

До кораба, дълъг 15 метра и необятен 2,65 метра, те намерили други кораби - и двата, издълбани от големи стволове на дървета, както и други, направени от дъски.

Корабите са подредени в този ред, като че ли са на път да стартират офанзива. Изглежда, споделят учените, че флотилията внезапно се е срутила подземен и в този момент е законсервирана под пласт от кал и глина. Как се е случило това е цялостна тайнственост, тъй като река Дунав минава на 2 км. от тук.

Корабите са на дълбочина седем метра, което подхожда на възраст от 70 хиляди години. Учените изпратиха дървесина за разбор на въглерод и чакат резултатите от проучването.

На територията на парка по време на Римската империя провинция Мизия е била ситуирана столицата в огромния град Виминациум, отсам и името. Населението му наброявало 40 000 поданици.

Виминациум е учреден през I в. Сл. Хр., А през V в. е опустошен от хуните, по-късно е възобновен от византийския император Юстиниан. Накрая Виминациум бил погубен от славянските племена по време на миграцията им на юг през VI век.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР