В социален аспект годината беше белязана от противоборство между две

...
В социален аспект годината беше белязана от противоборство между две
Коментари Харесай

Събитията на 2019: Закрила на децата

В обществен аспект годината беше белязана от противоборство сред две огромни течения в българското общество - на насочените към евроценностите и на традиционалистите - консерватори. Българите се разделиха по най-чувствителната тематика - закрилата на детето. И имаше тактики и закони от едната страна, и митинги от другата.

Напрежението стартира с началото на новата година и с Националната тактика за детето. Документът беше качен за разискване през януари... и отдръпнат поради митинги през май.

Велина Тодорова, специалист по фамилно право и правата на детето: Стратегическият документ е значим за държавните политики и за парите, които ще отидат към децата.
Стратегията обаче отприщи митинги - до каква степен страната може да се намесва в фамилията и до каква степен децата могат да са независими негови членове. Според консерваторите, уредници на тези митинги, страната елементарно ще може да извежда деца от фамилията при най-малкия сигнал.
Арх. Христо Генчев: Дефинира толкоз необятно понятието " дете в риск ", че на практика всяко дете може да попадне в тази категория. Толкова необятно дефинира термина " принуждение ", че всяко възпитателно мероприятие може да бъде изтълкувано недоброжелателно като принуждение.Велина Тодорова, специалист по фамилно право и права на децата: Никой рационален човек не би повярвал, че наказване от сорта " не можеш да гледаш телевизия ", " лишаваме ти телефона ", биха провокирали отрицателно отношение към родителя. Ако детето е жертва, в случай че е изоставено, насилвано, няма по какъв начин страната да стои безучастна и да не се намеси.
След като през май министър председателят Бойко Борисов разгласи, че Стратегия за детето няма, традиционалистите насочиха митинга си към признатия от Народното събрание, само че към момента невлязъл в действие Закон за обществените услуги.

През октомври, изплашени от известия във Facebook, че децата им ще бъдат откарани с вагони в Норвегия, роми от сливенско, всеобщо ги изтеглиха си от учебно заведение.
Велина Тодорова, специалист по фамилно право и права на децата: Можем да се досетим всичко от кое място потегли, само че това трябваше да послужи като урок, това е посягане против основни права на децата и фамилиите.
И двете страни в разногласието считат, че страната в лицето на общественото министерство не е обяснила добре измененията в законодателството за децата. В очакване на разговора към консерваторите се причисли и Светият синод, който изиска Народното събрание да отсрочи влизането в действие на новото законодателство. А министърът на труда и обществената политика беше заменен.
Още по тематиката Събитията на 2019 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР