В София вече има катерачна зала, в която могат да

...
В София вече има катерачна зала, в която могат да
Коментари Харесай

Нова зала за катерене за деца със СОП в София

В София към този момент има катерачна зала, в която могат да бъдат тренирани деца със специфични просветителни потребности. Катеренето е един от спортовете, които са потвърдили своята лечебна стойност в работата с такива деца.
Треньор е Вили Евтимова, която след завършването на образованието си в НСА стартира да се занимава с деца със специфични потребности .

" Трудно е, тъй като не знаеш по какъв начин ще реагират. Много постоянно те получават рецесии. Когато им представям нещо ново, би трябвало да съм доста търпелива и подготвена за такива рецесии. След всяка една подготовка аз мисля какво мога да направя за това дете, тъй като доста постоянно децата със СОП са непредвидими. Първоначално имаш възприятието, че изобщо не те отразяват, само че след първа-втора подготовка те те търсят. Много постоянно на хората им е тъжно, виждайки едно такова дете, и ги плаши, тъй като тези деца са по-различно обществено настроени, само че след време схващат, че те са като другите - желаят да се смеят, желаят на игра да се трансформира даденото нещо, плаши ги незнайното... Както всяко едно дете. "

 Вили Евтимова

Петя е майка на 5-годишния Митко, който към този момент две години се катери, правейки своите дребни крачки към огромния свят.

" Малкият ми наследник е със СОП диагноза, т.е. с закъснение в развиването. И вървим по експерти. Не бих могла да уточнявам по какъв начин му се отразява катеренето, тъй като ние вършим доста неща. Няма да е почтено да кажа, че единствено това е оказало въздействие, само че в действителност развиването просто потегли . Не с магическа пръчка всичко да се е решило, само че считам, че нещата ще се получат. Вярвам... ".

Както в катеренето - прибавя Вили Евтимова, ти не знаеш какво ще стане, дали ще се оправиш, само че опитваш - един, два, три пъти, и по-късно то се получава. А в случай че нещо не се получава, променяш нещо .

Залата е пригодена за деца със специфични просветителни потребности, само че в нея могат да упражняват всички искащи. Стената е висока 5.60 м, има и боулдър зона. Залата е настрана помещение в рамките на голяма фитнес зала и се намира на ул. “Лъчезар Станчев ” 5, в кула А на Софарма бизнес тауърс.

 Стената

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл.

---

Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР