В София има над 5 и половина милиона дървета, според

...
В София има над 5 и половина милиона дървета, според
Коментари Харесай

Опасните дървета в София - кой отговаря за поддръжката им?

В София има над 5 и половина милиона дървета, съгласно интерактивна карта на Столичната община. А главната отговорност за тяхната поддръжка имат от дирекция " Зелени системи ". Екипите обхождат всички дървета в София по график. Проверяват дали са рискови и дали се постанова да бъдат отсечени.

Изсъхналите, наклонени и заболели дървета би трябвало да бъдат отстранени, с цел да не основават заплаха при мощни стихии. В София тази задача не е лесна, тъй като дърветата са милиони. Дирекция " Зелени системи " дава отговор за растителността в парковете и прилежащите тротоари. Ежедневно се вършат инспекции, жителите също могат да подават сигнали.

Димитър Данчев, шеф на " Зелени системи ", Следствен отдел към окръжна прокуратура: " Когато липсва част от кората по дървото, когато се виждат гъбни тела, това е симптом, че дървото страда и хората могат да подадат сигнал в районната администрация, в " Зелени системи ", в инспектората и специалистите ще ревизират и ще преценяват какво е належащо да бъде направено ".

За дърветата в междублоковите пространства дават отговор районните администрации. Един от най-зелените столични региони е " Слатина ", където има повече от 25 000 дървета.

Денимир Котев, зам.-кмет по екология, регион " Слатина ": " През цялата година нашите жители са доста дейни, за 2022 година имаме над 300 сигнали от жители за клони или изсъхнали дървета, които съгласно тях са рискови.

Георги Илиев, кмет на регион " Слатина ": " При нас има даже назначен лесовъд, който се грижи за дърветата в региона, за жалост за всяко нещо би трябвало да минава за всяко нещо през " Зелена система ", даже за най-малкото нещо, което желаеме да окастрим ".

Строго неразрешено е жителите сами да кастрят или режат общински дървета. Можете да извършите такива действия сами - единствено, в случай че парцелът е частен, само че още веднъж с разрешение на общината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР