В София и Благоевград, които първи влязоха в новата вълна,

...
В София и Благоевград, които първи влязоха в новата вълна,
Коментари Харесай

Кантарджиев: София и Благоевград може да са достигнали пика на петата вълна

В София и Благоевград, които първи влязоха в новата вълна, има задържане на новите случаи, сходна е обстановката и в Бургас. В тях ще стартира понижаване и прегаряне на заболеваемостта, заяви по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев.

В момента има увеличение на случаите в Североизточна България, само че към края на март ще настъпи внезапно понижаване на разпространяването на вируса, предвижда той.

По думите му към този момент няма данни за нов стеснителен вид на ковид. Изолираните подварианти на Омикрон във Англия и Дания не са доста по-различни от главния, уточни микробиологът.

„От 4 месеца се култивират вируси на разнообразни разновидности на Омикрон върху клетъчни култури и се поставят серуми на имунизирани и и преболедували и е изцяло е потвърдено, че клетъчния имунитет е задоволително мощен и против този вариант“, сподели проф. Кантарджиев.

Той предложи рационално хранене и повече двигателна интензивност за подкрепяне на имунитета. По думите му светената вода, в която има сребърни наночастици, има добър резултат като дезинфектант, а при впръскване може да защищити лигавиците от вируса. Професорът цитира проучване, съгласно което при стерилизация на повърхнина със сребърна вода вирусите се унищожават в продължение на месеци.

Според него зелените документи са били компрометирани от служебния екип на здравното министерство, защото са били въведени безредно, вместо на хората да бъде обещано задоволително време да се приготвят.

„Зелените документи имаха резултат в страните с високо имунизационно покритие, у нас това не се случи“, безапелационен бе той.

Кантарджиев сподели още, че рекомендациите на СЗО би трябвало да се ползват предвид на ползите на нашата страна. Той даде образец с апела на организацията да се отварят границите, което у нас не се е случило незабавно и това е забавило разпространяването на Омикрон. „Трябва да има мяра. СЗО сподели „не слагайте бустер, тъй като има страни които нямат нито една ваксина“, само че ние имаме задоволително и би трябвало да преценяме съгласно нашата си държава“, уточни той.

Според него епидемията следва естествения си ход и наближава моментът, когато маските и документите ще бъдат анулирани.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР