В следващите няколко седмици Money.bg в съвместна поредица с Modis

...
В следващите няколко седмици Money.bg в съвместна поредица с Modis
Коментари Харесай

От екскурзовод до специалист в аутсорсинг сектора: Как да направиш тази промяна успешно?

В идващите няколко седмици Money.bg в взаимна поредност с Modis България ще ви показа хора, решили да трансформират кариерата си и постигнали сполучливо това. Ще ви разкажем персонални истории, които ще ви вдъхновят да извършите смела крачка по пътя на смяна на кариерата си.

За някои хора динамичността в всекидневието е това, което е решаващо за удовлетворението от тяхната работа. Пътуванията на разнообразни места и срещата с нови и нови хора всеки ден за тях е определящо за избора на дадена специалност. Един от секторите, които дават обещание в никакъв случай да не ти е скучно на работа, е туризмът.

Точно към него се насочва при започване на своята кариера Борислав Радославов, а въпреки през днешния ден да се занимава с нещо друго, признава, че опитът от първите няколко работни места му оказва помощ за неговия триумф през днешния ден.
 Снимка 490888
Източник:

Първата си непрекъсната работа той получава още като студент. Подобно на доста други младежи взема решение да излезе от познатата среда и отпътува за Англия, а насочването към туризма идва естествено и непланирано - там го наемат като основен помощник на един от мениджърите, а по-късно става и помощник на генералния управител в Alton Towers. Хотелът е част от най-големия увеселителен парк в страната, тъй че се оказва повече от добър старт за него.

Борислав Радославов има дълготраен опит в туристическия бранш. В него прави първите стъпки в кариерата си. По-късно се насочва към BPO промишлеността, където работи и през днешния ден. Завършил е " Международни стопански връзки ".

" Във Англия прекарах към година и половина. Първоначално беше като стаж, след това договорът ми беше продължен. Предложиха ми наново да го удължат, само че за мен беше по-важно да се върна в България да продължа образованието си. И през днешния ден съм на мнение, че младите би трябвало да се връщат назад в родината си ", споделя Борислав.

След като идва назад в страната, той приключва следването си по интернационалните стопански връзки и взема решение да продължи да се развива в туристическата промишленост тук.
 От работа за Mitsubishi в Япония до завръщане в България: Момичето, което избра кариера у нас
От работа за Mitsubishi в Япония до завръщане в България: Момичето, което избра кариера у нас

Историята на Ивелина Генкова, която се е посветила на построяването на " мост " сред двете страни
 Снимка 490049
Източник:

" Това беше опция, която първо оферираше в пъти по-добро възнаграждение от конкурентните работодатели към този миг. Също по този начин ми даваше опция да се опра на насъбрания опит, който към този момент имах към този миг и съответно с англоезични клиенти ", признава той и добавя:

" Така през 2008 година започнах да работя като екскурзовод. Основната ми работа беше да управлявам турове на американци, които пътуват с круизни кораби. Първоначално работех главно по река Дунав, а по-късно бизнесът се разви и с пътувания по Черноморието. По-късно се появиха благоприятни условия и за работа с туристи в Истанбул. ".
 Снимка 490057
Източник:

Първите години от професионалния път на Борислав са доста интензивни. През по-голямата част от годината той е на път, като кръстосва разнообразни места по брега на Дунав, по Черноморието и в прилежаща Турция. Но по-късно взема решение, че е пристигнало времето да сътвори семейство и да се задържи на едно място.

" Около 2011 година с тогавашната ми другарка се преместихме в София и се оженихме, а през 2012 година се роди синът ни. Така ми се наложи да диря вид, който да ми разреши да извозвам повече време у дома, тъй като до този миг сред март и ноември пътувах непрекъснато - от хотелска стая в хотелска стая, от аероплан на аероплан ", споделя той.

Тогава Борислав се насочва към една от най-бързо разрастващите през последните няколко години промишлености у нас - BPO (от business process outsourcing) промишлеността или станала по-известна единствено като аутсорсинг. Именно опитът, който получава от работата си в туризма, му оказва помощ по-лесно да навлезе в новата сфера.

" Първата ми позиция в бранша беше като сътрудник " Продажби " по телефона за най-големия мобилен оператор във Англия. Опитът ми с работа с английски клиенти ми оказа помощ на идната година да печеля Stevie Award в своята категория, като тези награди са най-известните за бизнес услуги и се връчват всяка година в Лас Вегас ", връща се обратно той.
 Снимка 490050
Източник:

Постепенно растежът на Борислав потегля нагоре в компанията, като по-късно става началник на обособен екип, а по-късно се занимава с корпоративни продажби в екипа, виновен за намирането на нови клиенти.

" В BPO бранша много от хората, които съм интервюирал за работа, са споделяли, че алтернативата им е да емигрират. Това ми даваше една спомагателна мотивация да съумявам да арестувам тези хора в България. Бих споделил, че BPO и IT промишлеността са главният привлекателен център за това младежи да остават в страната. Не единствено поради по-високото финансово заплащане, само че и поради културата и опциите за кариерно развиване ", споделя той.

През всичките тези години паралелно с главната си работа Борислав не обръща тил на пристрастеността си към туризма. Във всеки свободен миг той работи почасово като екскурзовод и още веднъж обикаля цяла България. Преди две години идва и опция за по-сериозно завръщане в бранша.

" Тогава ми предложиха да стана управител " Логистика " за круизи, преминаващи през българска територия. За страдание обаче, обстановката от последните няколко месеца, обвързвана с световната пандемия, сложи този бизнес пред големи тествания, което стана причина доста от чиновниците в този бранш да търсят нови благоприятни условия ", изяснява Борислав.
 Снимка 490048
Източник:

За него също идва миг за нова крачка напред. Той прави такава към Modis България, където работи като сътрудник " Техническа поддръжка " с британски език от април тази година. Основно отговорностите му включват обслужване на позвънявания, свързани с поддръжката на системите и IT инфраструктурата на компанията клиент и нейните чиновници.

" Познавам Modis от години. В началото на 2015 година, известно време работих в екипа на тогавашния ми шеф, занимаващ се с привличането на нови клиенти. Част от отговорностите ми беше да се срещна с конкуренцията, а Modis по това време ни се явяваше съперник ", изяснява Борислав.

Той споделя най-важният урок за него, който е съумял да научи с професионалното си развиване, на който продължава да разчита и в новата си работа:

" Най-ценният урок за мен, теоретичен във времето, е, че придържането към полезностите на организацията, към която принадлежиш, и даването на 100% от себе си, не трябва да се приема просто като условие на работодателя, а по-скоро като персонална задача. Водейки се от тези полезности и разбивайки догмите наложени в обществото, че в България нищо не се получава, можем освен да допринесем към личностното си развиване, само че и към това на страната. ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР