Изкуственият интелект връхлита глобалния пазар на труда като цунами. Това

...
Изкуственият интелект връхлита глобалния пазар на труда като цунами. Това
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще засегне 60% от работните места - ето кога

Изкуственият разсъдък връхлита световния пазар на труда " като цунами ". Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на конгрес в Швейцария. Според шефа на МВФ технологията евентуално ще засегне 60% от работните места в развитите стопански системи и 40% от позициите по света в идващите две години, написа Reuters.

" Имаме доста малко време, с цел да подготвим хората за това, бизнесът да е подготвен за това. АІ може да докара до голямо нарастване на продуктивността, само че единствено в случай че го управляваме добре ", разяснява Кристалина Георгиева.

Тя акцентира, че изкуственият разсъдък може да докара до повече дезинформация и до повече неравенства в обществото, при положение, че не се дирижира съответно от хората. По думите на Георгиева световната стопанска система е станала по-податлива на разтърсвания през последните години поради другите рецесии, само че все пак е показала резистентност и е избегнала огромна криза.
 Европарламентът одобри дефинитивно регулациите за изкуствения разсъдък
Човешки надзор: Политици и бизнес сложиха ръка върху изкуствения разсъдък

Европейски Съюз постанова редица ограничавания, които би трябвало да са в полза на хората

Европарламентът одобри дефинитивно регулациите за изкуствения разсъдък

Припомняме, че през месец март Европейският парламент утвърди законодателния акт за изкуствения разсъдък, който подсигурява сигурността и зачитането на главните права на хората, като в същото време предизвиква нововъведенията. Новият закон има за цел да пази главните права, демокрацията, правилата на правовата страна и екологичната резистентност от високорисков изкуствен интелект (ИИ).
 Снимка 660592
Източник:

Регламентът открива отговорности за изкуствения разсъдък въз основа на евентуалните опасности.

Новите правила не разрешават някои приложения с изкуствен интелект, които заплашват правата на жителите, в това число системи за биометрична категоризация, учредени на чувствителни характерности, и нецеленасочено добиване на лицеви изображения от интернет или от записи от видеонаблюдение за основаване на бази данни за различаване на лица.

Ще бъдат неразрешени и системите за различаване на страсти на работното място и в учебните заведения, за обществено оценяване, прогнозиране на закононарушение (въз основа на профилиране или оценка на техните характеристики), както и ИИ, който манипулира човешкото държание или употребява уязвимостта на хората.

На национално ниво ще бъдат основани регулаторни лаборатории и ще се организират изпитвания в действителни условия, които би трябвало да бъдат налични за МСП и започващите предприятия, за да се създаде и образова реформаторски ИИ преди стартирането му на пазара.
 Как се трансформира висшето обучение след навлизането на изкуствения разсъдък
Как се трансформира висшето обучение след навлизането на изкуствения разсъдък

Пред Money.bg приказва Барбара Щьотингер - декан на Академията за мениджъри на Виенския стопански университет (WU)
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР